Kapuśniak według Pati Sołtysik
- Całkowity czas 1 godz.
- 8 min.
Czas przygotowania - 52 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g Wołowina
250 g Wędzony boczek
700 g Kiszona kapusta
250 ml Sok z kiszonej kapusty
300 g Ziemniaki
70 g Cebula
220 g Marchew
2 l Woda
5 szt. Liście laurowe
10 szt. Ziele angielskie
2 łyżeczka Majeranek
1.5 łyżeczka Kmin rzymski
1 łyżeczka Curry
1 łyżeczka Owoce jałowca
1 łyżeczka Goździki
2 łyżeczka Papryka słodka wędzona
50 g Masło
2 łyżka Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przygotuj składniki.
Etap 2 /6
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Warzywa kroimy wedle zaleceń w liście składników.
Etap 3 /6
Do Cook4me wkładamy masło i rozpuszczamy, a następnie dodajemy ziemniaki i łyżeczkę curry. Całość podsmażamy przez 4 min mieszając od czasu do czasu. Podsmażone ziemniaki wyciągamy i odkładamy do miseczki.
Etap 4 /6
Do urządzenia wrzucamy boczek i podsmażamy mieszając przez 5 min. Odkładamy do miski z ziemniakami.
Etap 5 /6
Do Cook4me wlewamy oliwę, dodajemy owoce jałowca, goździki, paprykę wędzoną oraz sól i pieprz wedle uznania. Dodajemy mięso oraz cebulę i mieszając często podsmażamy przez 8 min.
Etap 6 /6
Do urządzenia dodajemy ziemniaki, marchewkę oraz boczek. Dodajemy kapustę, sok z kapusty oraz wlewamy 2 l wody. Doprawimy solą i pieprzem, majerankiem oraz kminem rzymskim. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotujemy w trybie wysokie ciśnienie przez 35 min.