Kalmary po baskijsku
- Całkowity czas 24 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 4 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
800 g Kalmary
1 szt. Żółta papryka
1 szt. Czerwona papryka
4 szczypta Chilli Espelette
1 szt. Cebula
2 łyżeczka Przecier pomidorowy
2 łyżka Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przygotuj składniki.
Etap 2 /6
Kałamarnice pokrój w paski lub krążki. Wlej olej do misy.
Etap 3 /6
Usmaż główki kalmarów. Dodaj warzywa, sól, pieprz, chilli i przecier pomidorowy. Wymieszaj razem.
Etap 4 /6
Dodaj pozostałe kalmary. Następnie dodaj 50 ml wody, jeśli kałamarnica nie puściła wody.
Etap 5 /6
Gotowanie pod ciśnieniem: 4 minuty.
Etap 6 /6
Podawaj z ryżem, kuskusem lub ziemniakami gotowanymi na parze.