Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Japońskie brownie mochi

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 14 min.
  • Czas przygotowania
    40 min.
  • Gotowanie
    34 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 porcje

  • 200 g Kumkwaty

  • 200 g Cukier drobny

  • 240 g Woda

  • 2 Sok cytrynowy

  • 100 g Pół śmietany (30% tłuszczu)

  • 240 g Masło

  • 240 g Biała czekolada do gotowania

  • 6 g Matcha w proszku (1 łyżeczka)

  • 160 g Cukier drobny

  • 80 g Woda

  • 80 g Masło

  • 200 g Ciemna czekolada do pieczenia

  • 280 g Mąka ryżowa

  • 130 g Niesłodzony proszek kakaowy

  • 680 ml mleko

  • 4 Jajka

  • 12 g Proszek do pieczenia

  • 2 szczypta Matcha w proszku

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Przygotuj dodatki. Na dżem i syrop kumkwatowy: umyj kumkwaty, następnie drobno je posiekaj, usuwając nasiona. Do rondelka wlej wodę, kumkwaty, cukier i sok z cytryny. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 10 minut, aż powstanie dżem, od czasu do czasu mieszając szpatułką.

  • 200g Kumkwaty
  • 200g Cukier drobny
  • 240g Woda
  • 2 Sok cytrynowy

Etap 2 /6

Krem ​​matcha: w małym pojemniku umieść śmietankę, masło, białą czekoladę i matchę. Do rondelka wsyp cukier i wodę. Doprowadź do wrzenia, następnie zalej syropem składniki i zmiksuj blenderem zanurzeniowym na gładką masę. Odstaw do lodówki, aby masa stwardniała.

  • 100g Pół śmietany (30% tłuszczu)
  • 240g Masło
  • 240g Biała czekolada do gotowania
  • 6g Matcha w proszku (1 łyżeczka)
  • 160g Cukier drobny
  • 80g Woda

Etap 3 /6

Zrób ciasto. Rozpuść masło i czekoladę w nieprzywierającej formie, korzystając z programu przez wskazany czas. Powtórz poprzednie kroki, aby przygotować kolejne partie.

  • 80g Masło
  • 200g Ciemna czekolada do pieczenia

Etap 4 /6

W misce wymieszaj mąkę, kakao i cukier. W rondelku zagotuj mleko i wlej do niego mieszankę mąki, kakao i cukru. Mieszaj przez 30 sekund, następnie dodaj jajka, roztopioną czekoladę i proszek do pieczenia. Mieszaj, aż będzie gładkie.

  • 200g Ciemna czekolada do pieczenia
  • 280g Mąka ryżowa
  • 130g Niesłodzony proszek kakaowy
  • 4 Jajka
  • 12g Proszek do pieczenia

Etap 5 /6

Wlej ciasto do natłuszczonej formy z powłoką nieprzywierającą i uruchom program na wskazany czas. Powtórz poprzednie kroki, aby przygotować kolejne partie. Pozostaw do ostygnięcia na 10 minut, następnie wyjmij z formy i przełóż na metalową kratkę.

Etap 6 /6

Lekko posyp sproszkowaną matchą. Podaj kawałki ciasta z konfiturą z kumkwatu i kremem matcha.

  • 2szczypta Matcha w proszku