Japońskie brownie mochi
- Całkowity czas 1 godz. 14 min.
- 40 min.
Czas przygotowania - 34 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 porcje
200 g Kumkwaty
200 g Cukier drobny
240 g Woda
2 Sok cytrynowy
100 g Pół śmietany (30% tłuszczu)
240 g Masło
240 g Biała czekolada do gotowania
6 g Matcha w proszku (1 łyżeczka)
160 g Cukier drobny
80 g Woda
80 g Masło
200 g Ciemna czekolada do pieczenia
280 g Mąka ryżowa
130 g Niesłodzony proszek kakaowy
680 ml mleko
4 Jajka
12 g Proszek do pieczenia
2 szczypta Matcha w proszku
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przygotuj dodatki. Na dżem i syrop kumkwatowy: umyj kumkwaty, następnie drobno je posiekaj, usuwając nasiona. Do rondelka wlej wodę, kumkwaty, cukier i sok z cytryny. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 10 minut, aż powstanie dżem, od czasu do czasu mieszając szpatułką.
Etap 2 /6
Krem matcha: w małym pojemniku umieść śmietankę, masło, białą czekoladę i matchę. Do rondelka wsyp cukier i wodę. Doprowadź do wrzenia, następnie zalej syropem składniki i zmiksuj blenderem zanurzeniowym na gładką masę. Odstaw do lodówki, aby masa stwardniała.
Etap 3 /6
Zrób ciasto. Rozpuść masło i czekoladę w nieprzywierającej formie, korzystając z programu przez wskazany czas. Powtórz poprzednie kroki, aby przygotować kolejne partie.
Etap 4 /6
W misce wymieszaj mąkę, kakao i cukier. W rondelku zagotuj mleko i wlej do niego mieszankę mąki, kakao i cukru. Mieszaj przez 30 sekund, następnie dodaj jajka, roztopioną czekoladę i proszek do pieczenia. Mieszaj, aż będzie gładkie.
Etap 5 /6
Wlej ciasto do natłuszczonej formy z powłoką nieprzywierającą i uruchom program na wskazany czas. Powtórz poprzednie kroki, aby przygotować kolejne partie. Pozostaw do ostygnięcia na 10 minut, następnie wyjmij z formy i przełóż na metalową kratkę.
Etap 6 /6
Lekko posyp sproszkowaną matchą. Podaj kawałki ciasta z konfiturą z kumkwatu i kremem matcha.