Hummus ze szpinaku i mięty
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
250 g ciecierzyca
20 g liście młodego szpinaku
świeża mięta
25 ml sok z cytryny
3 łyżeczka pasta sezamowa
15 ml oliwa z oliwek
1 łyżeczka ziarna sezamu
Sól
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Opłucz czystą wodą liście młodego szpinaku. Oderwij listki mięty.
Etap 2 /6
Do blendera dodaj ciecierzycę, liście młodego szpinaku, miętę, sok z cytryny, pastę sezamową, oliwę z oliwek i sól.
Etap 3 /6
Zamknij pokrywkę, ustaw wskazany program na 1 minutę i uruchom go.
Etap 4 /6
W razie potrzeby użyj mieszadła.
Etap 5 /6
Po zakończeniu programu otwórz pokrywkę i włóż hummus do miski.
Etap 6 /6
Ozdób nasionami sezamu i świeżymi ziołami. Pozostaw do schłodzenia i podawaj.