Gofry ziemniaczane z wędzonym łososiem i kremem koperkowym
- Całkowity czas 23 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 3 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
12 sztuki
600 g Ziemniaki
150 g Tarty ser gruyere
2 Jajko
120 g Mleko
120 g Kremówka
15 g Oliwa z oliwek
100 g Mąka
1 saszetka Proszek do pieczenia
2 łyżka Natka pietruszki
2 łyżka Szczypiorek
150 g Serek śmietankowy
1 łyżka Koperek
0.5 Cytryna (sok i skórka)
200 g Wędzony łosoś
Sól i pieprz
Akcesoria
Płyta do gofrów
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Umyj ziemniaki, obierz je i zetrzyj na tarce (użyj strony z największymi oczkami).
Etap 2 /8
Do miski wrzuć starte ziemniaki, starty ser, ubite jajka, wlej mleko, śmietanę i olej, a następnie dobrze wymieszaj. Na koniec wsyp mąkę, proszek do pieczenia, zioła, sól i pieprz i jeszcze raz wymieszaj.
Etap 3 /8
Rozgrzej urządzenie.
Etap 4 /8
Wlej małą chochlę ciasta na środek każdej foremki gofrownicy. Nie przepełniaj, aby ciasto się nie wylało.
Etap 5 /8
Zamknij urządzenie i piecz gofry, aż staną się złotobrązowe i chrupiące.
Etap 6 /8
Weź resztę ciasta i powtórz kroki.
Etap 7 /8
W misce wymieszaj serek śmietankowy z posiekanym koperkiem, sokiem i skórką z cytryny, dopraw solą i pieprzem, a następnie mieszaj, aż konsystencja będzie gładka.
Etap 8 /8
Podawaj gofry z kremem koperkowym i wędzonym łososiem.