Gofry czekoladowe
- Całkowity czas 23 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 3 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
12 sztuki
250 g Mąka T45
1 szczypta Sól
75 g Cukier
1 saszetka Cukier waniliowy
1 saszetka Proszek do pieczenia
2 Jajko
25 cl Mleko
100 g Masło
2 łyżka Kakao
Akcesoria
Płyta do gofrów
Czas przygotowania
Etap 1 /7
W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodaj żółtka i dobrze wymieszaj.
Etap 2 /7
Wmieszaj mleko stopniowo, a unikniesz grudek. Wlej roztopione masło i mieszaj, aż powstanie gładka masa.
Etap 3 /7
Ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Weź szpatułkę i ostrożnie wmieszaj wszystko do masy – powinna ona być lekka.
Etap 4 /7
Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
Etap 5 /7
Rozgrzej urządzenie.
Etap 6 /7
Wlej chochlę ciasta na środek płyty. Nie przepełniaj, a unikniesz przelewania.
Etap 7 /7
Powtarzaj ten krok, aż skończy się ciasto.