Gofry czekoladowe - przepisy Snack Collection MECHANICAL | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Gofry czekoladowe

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 23 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    3 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

12 sztuki

  • 250 g Mąka T45

  • 1 szczypta Sól

  • 75 g Cukier

  • 1 saszetka Cukier waniliowy

  • 1 saszetka Proszek do pieczenia

  • 2 Jajko

  • 25 cl Mleko

  • 100 g Masło

  • 2 łyżka Kakao

Akcesoria

  • Płyta do gofrów
    Płyta do gofrów

Czas przygotowania

Etap 1 /7

W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodaj żółtka i dobrze wymieszaj.

  • 250g Mąka T45
  • 1szczypta Sól
  • 75g Cukier
  • 1saszetka Cukier waniliowy
  • 1saszetka Proszek do pieczenia
  • 2 Jajko

Etap 2 /7

Wmieszaj mleko stopniowo, a unikniesz grudek. Wlej roztopione masło i mieszaj, aż powstanie gładka masa.

  • 25cl Mleko
  • 100g Masło

Etap 3 /7

Ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Weź szpatułkę i ostrożnie wmieszaj wszystko do masy – powinna ona być lekka.

  • 1szczypta Sól
  • 2 Jajko

Etap 4 /7

Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.

  • 2łyżka Kakao

Etap 5 /7

Rozgrzej urządzenie.

Etap 6 /7

Wlej chochlę ciasta na środek płyty. Nie przepełniaj, a unikniesz przelewania.

Etap 7 /7

Powtarzaj ten krok, aż skończy się ciasto.