Gołąbki azjatyckie - przepisy Cook4Me | Tefal
Kiszka Ziemniaczana
Przepis według Kiszka Ziemniaczana

Gołąbki azjatyckie

Review 5 stars (average)

-/5 -

  • Całkowity czas 30 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

11 sztuki

  • Na gołąbki:

  • 320 g Mięsa mielonego, wieprzowego

  • Duża kapusta pekińska

  • 1 Niewielka marchewka

  • 4 Suszone grzyby shiitake

  • Dymki

  • 1 łyżeczka Świeżego imbiru

  • 2 Ząbki czosnku

  • 1.5 łyżka Sosu sojowego

  • 1 łyżeczka Sosu ostrygowego

  • 1 łyżeczka Cukru

  • 1 łyżeczka Soli

  • 1 łyżeczka Oleju z prażonego sezamu

  • Białego pieprzu

  • Na sos:

  • 100 ml Wody z moczenia grzybów

  • 100 ml Dowolnego bulionu

  • 2 łyżeczka Skrobi kukurydzianej

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Przygotuj składniki.

  • Na gołąbki:
  • 320g Mięsa mielonego, wieprzowego
  • Duża kapusta pekińska
  • 1 Niewielka marchewka
  • 4 Suszone grzyby shiitake
  • garść Dymki
  • 1łyżeczka Świeżego imbiru
  • 2 Ząbki czosnku
  • 1.5łyżka Sosu sojowego
  • 1łyżeczka Sosu ostrygowego
  • 1łyżeczka Cukru
  • 1łyżeczka Soli
  • 1łyżeczka Oleju z prażonego sezamu
  • szczypta Białego pieprzu
  • Na sos:
  • 100ml Wody z moczenia grzybów
  • 100ml Dowolnego bulionu
  • 2łyżeczka Skrobi kukurydzianej

Etap 2 /8

Najpierw przygotuj grzyby. W tym celu zalej je szklanką wrzącej wody i odstaw przynajmniej na pół godziny (może być dłużej).

Etap 3 /8

Przygotuj wszystkie składniki gołąbkowego farszu. Marchewkę pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Grzyby wyjmij z wody (nie wylewaj jej), odetnij ogonki (nie będziemy ich używać), a kapelusze drobno posiekaj. Cebulę dymkę drobno posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Czosnek przeciśnij przez praskę lub także zetrzyj na tarce.

Etap 4 /8

Do dużej miski przełóż wszystkie składniki farszu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Najlepiej wyrobić mięso dłonią.

  • 320g Mięsa mielonego, wieprzowego
  • 1 Niewielka marchewka
  • 4 Suszone grzyby shiitake
  • garść Dymki
  • 1łyżeczka Świeżego imbiru
  • 2 Ząbki czosnku
  • 1.5łyżka Sosu sojowego
  • 1łyżeczka Sosu ostrygowego
  • 1łyżeczka Cukru
  • 1łyżeczka Soli
  • 1łyżeczka Oleju z prażonego sezamu
  • szczypta Białego pieprzu

Etap 5 /8

Liście kapusty pekińskiej delikatnie porozdzielaj. Najlepiej odciąć całą główkę ok. 4 cm od korzenia. Wkładaj je parami na 20 sekund do wrzącej wody. Po wyjęciu zetnij płasko prowadzonym nożem gruby nerw. Na każdym z liści umieść dużą łyżkę farszu i zwijaj niewielkie gołąbki. Najpierw zawiń delikatnie boki, a następnie zroluj do samego końca.

Etap 6 /8

Powinny być cieńsze niż klasyczne.

Etap 7 /8

Gotowe gołąbki umieść w misie urządzenia. Dodaj 100 ml wody z moczenia grzybów i 100 ml dowolnego bulionu. Domknij pokrywę i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.

  • 100ml Wody z moczenia grzybów
  • 100ml Dowolnego bulionu

Etap 8 /8

Gotowe gołąbki bardzo delikatnie przełóż na talerz. Sos możesz zagęścić, ale nie jest to koniecznie. W krajach azjatyckich często podaje się takiego gołąbka delikatnie oblanego wytworzonym bulionem. Jeśli jednak lubisz zawiesiste sosy – dodaj do misy 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej rozrobionej w 5 łyżkach wody. Przejdź w trym podsmażania. Po zagęszczeniu sosu wyłącz urządzenie. Gołąbki możesz podać z ryżem. Polej je odrobiną sosu.