Gołąbki azjatyckie
- Całkowity czas 30 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
11 sztuki
Na gołąbki:
320 g Mięsa mielonego, wieprzowego
Duża kapusta pekińska
1 Niewielka marchewka
4 Suszone grzyby shiitake
Dymki
1 łyżeczka Świeżego imbiru
2 Ząbki czosnku
1.5 łyżka Sosu sojowego
1 łyżeczka Sosu ostrygowego
1 łyżeczka Cukru
1 łyżeczka Soli
1 łyżeczka Oleju z prażonego sezamu
Białego pieprzu
Na sos:
100 ml Wody z moczenia grzybów
100 ml Dowolnego bulionu
2 łyżeczka Skrobi kukurydzianej
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Przygotuj składniki.
Etap 2 /8
Najpierw przygotuj grzyby. W tym celu zalej je szklanką wrzącej wody i odstaw przynajmniej na pół godziny (może być dłużej).
Etap 3 /8
Przygotuj wszystkie składniki gołąbkowego farszu. Marchewkę pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Grzyby wyjmij z wody (nie wylewaj jej), odetnij ogonki (nie będziemy ich używać), a kapelusze drobno posiekaj. Cebulę dymkę drobno posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Czosnek przeciśnij przez praskę lub także zetrzyj na tarce.
Etap 4 /8
Do dużej miski przełóż wszystkie składniki farszu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Najlepiej wyrobić mięso dłonią.
Etap 5 /8
Liście kapusty pekińskiej delikatnie porozdzielaj. Najlepiej odciąć całą główkę ok. 4 cm od korzenia. Wkładaj je parami na 20 sekund do wrzącej wody. Po wyjęciu zetnij płasko prowadzonym nożem gruby nerw. Na każdym z liści umieść dużą łyżkę farszu i zwijaj niewielkie gołąbki. Najpierw zawiń delikatnie boki, a następnie zroluj do samego końca.
Etap 6 /8
Powinny być cieńsze niż klasyczne.
Etap 7 /8
Gotowe gołąbki umieść w misie urządzenia. Dodaj 100 ml wody z moczenia grzybów i 100 ml dowolnego bulionu. Domknij pokrywę i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.
Etap 8 /8
Gotowe gołąbki bardzo delikatnie przełóż na talerz. Sos możesz zagęścić, ale nie jest to koniecznie. W krajach azjatyckich często podaje się takiego gołąbka delikatnie oblanego wytworzonym bulionem. Jeśli jednak lubisz zawiesiste sosy – dodaj do misy 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej rozrobionej w 5 łyżkach wody. Przejdź w trym podsmażania. Po zagęszczeniu sosu wyłącz urządzenie. Gołąbki możesz podać z ryżem. Polej je odrobiną sosu.