Feijoada, portugalski gulasz
- Całkowity czas 13 godz. 20 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 50 min.
Gotowanie - 12 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g mięsa wieprzowego (karkówka. łopatka, polędwica, szynka lub schab)
500 g żeberek wieprzowych bez kości
150 g wędzonego boczku
1 pęto wędzonej kiełbasy (np.: chorizo)
300 g czarnej fasoli
2 duże cebule
1 duża marchew
4 ząbki czosnku
3 listki laurowe
700 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
5 g słodkiej mielonej papryki
3 g ostrej mielonej papryki
5 g wędzonej papryki
2 łyżeczki suszonego majeranku
5 g soli
5 g pieprzu
1 łyżka smalcu
2 łyżki klarowanego masła
600 ml zimnej wody
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Przygotowanie gulaszu tak naprawdę należy rozpocząć min 12 h wcześniej poprzez namoczenie czarnej fasoli w zimnej wodzie. Zazwyczaj robi się to w proporcjach 1:2, czyli jedna miarka fasoli na dwie miarki wody. Fasolę najpierw należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie umieścić ja w miseczce i zalać zimna wodą. Miseczkę przykryć i odstawić całość w ciemne i chłodne miejsce na min 12 h.
Etap 2 /3
Oba rodzaje mięsa umyć osuszyć i pokroić w ok 1½ cm kostkę. Boczek pokroić w drobna kostkę lub paski. Kiełbasę pokroić w talarki. Cebule i czosnek drobno posiekać. Marchew obrać i pokroić w talarki. Fasolę odcedzić i opłukać. Uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE i roztopić smalec oraz klarowane masło. Następnie obsmażyć wszystkie mięsne kawałki na lekko brązowy kolor ze wszystkich stron w kilku transzach (podzielić mięso na partie i nie smażyć wszystkiego na raz). Podsmażone mięso przełożyć z misy na głęboki talerz i odstawić na bok. Na tłuszczu ze smażonego mięsa wytopić pokrojony w kostkę boczek. Gdy boczek nabierze już rumianego koloru dodać cebulę. Podsmażać całość przez 5 minut często mieszając. Następnie dodać pokrojoną marchew i wymieszać. Podsmażać kolejne 3 min często mieszając. Dodać posiekany czosnek, podsmażać 3 min. Dodać pokrojoną kiełbasę, wymieszać i podsmażać następne 3 min często mieszając. Dodać fasolę, wymieszać i dusić 3 min. Na koniec dodać wcześniej podsmażone mięso, zalać całość bulionem, dodać wszystkie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy i wymieszać.
Etap 3 /3
Zamknąć pokrywę i uruchomić program GOTOWANIE POD WYSOKIM CIŚNIENIEM na 25 min. Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. Gulasz delikatnie wymieszać i w razie potrzeby można całość doprawić wg własnych preferencji. Podawać od razu na ciepło z ulubionymi dodatkami np.: z kaszą, kluskami, ryżem lub pieczywem.