Feijoada, portugalski gulasz - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według Kulinarne Co Nieco - blog kulinarny

Feijoada, portugalski gulasz

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 13 godz. 20 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    50 min.
  • Studzenie
    12 godz.

Składniki

4 osób

  • 500 g mięsa wieprzowego (karkówka. łopatka, polędwica, szynka lub schab)

  • 500 g żeberek wieprzowych bez kości

  • 150 g wędzonego boczku

  • 1 pęto wędzonej kiełbasy (np.: chorizo)

  • 300 g czarnej fasoli

  • 2 duże cebule

  • 1 duża marchew

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 listki laurowe

  • 700 ml bulionu warzywnego lub mięsnego

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 5 g słodkiej mielonej papryki

  • 3 g ostrej mielonej papryki

  • 5 g wędzonej papryki

  • 2 łyżeczki suszonego majeranku

  • 5 g soli

  • 5 g pieprzu

  • 1 łyżka smalcu

  • 2 łyżki klarowanego masła

  • 600 ml zimnej wody

Czas przygotowania

Etap 1 /3

Przygotowanie gulaszu tak naprawdę należy rozpocząć min 12 h wcześniej poprzez namoczenie czarnej fasoli w zimnej wodzie. Zazwyczaj robi się to w proporcjach 1:2, czyli jedna miarka fasoli na dwie miarki wody. Fasolę najpierw należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie umieścić ja w miseczce i zalać zimna wodą. Miseczkę przykryć i odstawić całość w ciemne i chłodne miejsce na min 12 h.

  • 300g czarnej fasoli
  • 600ml zimnej wody

Etap 2 /3

Oba rodzaje mięsa umyć osuszyć i pokroić w ok 1½ cm kostkę. Boczek pokroić w drobna kostkę lub paski. Kiełbasę pokroić w talarki. Cebule i czosnek drobno posiekać. Marchew obrać i pokroić w talarki. Fasolę odcedzić i opłukać. Uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE i roztopić smalec oraz klarowane masło. Następnie obsmażyć wszystkie mięsne kawałki na lekko brązowy kolor ze wszystkich stron w kilku transzach (podzielić mięso na partie i nie smażyć wszystkiego na raz). Podsmażone mięso przełożyć z misy na głęboki talerz i odstawić na bok. Na tłuszczu ze smażonego mięsa wytopić pokrojony w kostkę boczek. Gdy boczek nabierze już rumianego koloru dodać cebulę. Podsmażać całość przez 5 minut często mieszając. Następnie dodać pokrojoną marchew i wymieszać. Podsmażać kolejne 3 min często mieszając. Dodać posiekany czosnek, podsmażać 3 min. Dodać pokrojoną kiełbasę, wymieszać i podsmażać następne 3 min często mieszając. Dodać fasolę, wymieszać i dusić 3 min. Na koniec dodać wcześniej podsmażone mięso, zalać całość bulionem, dodać wszystkie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy i wymieszać.

  • 500g mięsa wieprzowego (karkówka. łopatka, polędwica, szynka lub schab)
  • 500g żeberek wieprzowych bez kości
  • 150g wędzonego boczku
  • 1 pęto wędzonej kiełbasy (np.: chorizo)
  • 300g czarnej fasoli
  • 2 duże cebule
  • 1 duża marchew
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 700ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5g słodkiej mielonej papryki
  • 3g ostrej mielonej papryki
  • 5g wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 5g soli
  • 5g pieprzu
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżki klarowanego masła

Etap 3 /3

Zamknąć pokrywę i uruchomić program GOTOWANIE POD WYSOKIM CIŚNIENIEM na 25 min. Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. Gulasz delikatnie wymieszać i w razie potrzeby można całość doprawić wg własnych preferencji. Podawać od razu na ciepło z ulubionymi dodatkami np.: z kaszą, kluskami, ryżem lub pieczywem.