Ekspresowy sernik z sosem klonowym
- Całkowity czas 1 godz.
- 15 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
Na sos:
100 ml Syropu klonowego
150 ml Wody
1 łyżeczka Mąki ziemniaczanej
Na sernik:
400 g Mielonego twarogu
170 g Cukru
100 g Mąki ziemniaczanej
8 Jajek
1 łyżeczka Sody
Akcesoria
Extra Crisp Forma do ciasta
Czas przygotowania
Etap 1 /5
W Cook4me rozpoczynamy smażenie. Do misy wlewamy wodę i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dolewamy syrop klonowy i mieszamy do zagęszczenia. Gotowy sos zlewamy do naczynia.
Etap 2 /5
Żółtka ucieramy z cukrem na biało, białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy skrobię, cukier oraz zmielony twaróg. Mieszamy na wolnych obrotach. Obydwie masy delikatnie mieszamy do połączenia i wlewamy do formy do pieczenia.
Etap 3 /5
Rozgrzewamy misę na programie smażenie. Gdy osiągnie temperaturę nagrzania – wyłączamy.
Etap 4 /5
Wkładamy do nagrzanego urządzenia formę z masą sernikową. Pieczemy pod przystawką Extra Crisp 160°C przez 45 minut.
Etap 5 /5
Gotowy sernik wyjmujemy i lekko studzimy. Kiedy lekko opadnie – do powstałego wgłębienia wlewamy sos klonowy i posypujemy cukrem pudrem.