Ekspresowe cynamonki
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 sztuki
Nadzienie:
50 g Cukru
60 g Masła
2 łyżeczka Cynamonu
Ciasto:
150 g Jogurtu greckiego pełnotłustego
50 g Oleju rzepakowego
200 g Mąki pszennej
2 łyżeczka Proszku do pieczenia
Soli
1 łyżeczka Ekstraktu waniliowego
Krem:
130 g Serka kanapkowego śmietankowego
3 łyżka Cukru pudru
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Cukier i cynamon zalej roztopionym masłem, wymieszaj i odstaw na bok.
Etap 2 /6
W misce wymieszaj jogurt z olejem rzepakowym i ekstraktem waniliowym. W drugiej większej misce wyimeszaj mąkę, proszek oraz sól. Dodaj do tego mokre składniki i najpierw wymieszaj łyżką/szpatułką, a następnie ugniataj ciasto rękoma przez ok. 2 min.
Etap 3 /6
Gotowe ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na kształt prostokąta. Rozsmaruj na nim masło cynamonowe i zawiń w rulonik zaczynając od krótszego boku.
Etap 4 /6
Podziel ciasto na 6 równych kawałków. Ułóż cynamonki w komorze AirFryer’a Tefal i piecz w 160°C przez 20-25 minut, aż cynamonki będą przyrumienione.
Etap 5 /6
W czasie, gdy cynamonki się pieką, przygotuj krem: cukier przesiej przez sitko, aby nie było grudek i wymieszaj z serkiem kanapkowym.
Etap 6 /6
Gotowe ciepłe cynamonki posmaruj kremem i gotowe! Przechowuj w lodówce max 3 dni. Najlepiej smakują na ciepło 😍 Smacznego!