Ekspresowe cynamonki - przepisy EASY FRY & GRILL 2 in 1 MECHANICAL | Tefal
Gracja Wojtaszewska (@foodbygracja)
Przepis według Gracja Wojtaszewska (@foodbygracja)

Ekspresowe cynamonki

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 sztuki

  • Nadzienie:

  • 50 g Cukru

  • 60 g Masła

  • 2 łyżeczka Cynamonu

  • Ciasto:

  • 150 g Jogurtu greckiego pełnotłustego

  • 50 g Oleju rzepakowego

  • 200 g Mąki pszennej

  • 2 łyżeczka Proszku do pieczenia

  • Soli

  • 1 łyżeczka Ekstraktu waniliowego

  • Krem:

  • 130 g Serka kanapkowego śmietankowego

  • 3 łyżka Cukru pudru

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Cukier i cynamon zalej roztopionym masłem, wymieszaj i odstaw na bok.

Etap 2 /6

W misce wymieszaj jogurt z olejem rzepakowym i ekstraktem waniliowym. W drugiej większej misce wyimeszaj mąkę, proszek oraz sól. Dodaj do tego mokre składniki i najpierw wymieszaj łyżką/szpatułką, a następnie ugniataj ciasto rękoma przez ok. 2 min.

Etap 3 /6

Gotowe ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na kształt prostokąta. Rozsmaruj na nim masło cynamonowe i zawiń w rulonik zaczynając od krótszego boku.

Etap 4 /6

Podziel ciasto na 6 równych kawałków. Ułóż cynamonki w komorze AirFryer’a Tefal i piecz w 160°C przez 20-25 minut, aż cynamonki będą przyrumienione.

Etap 5 /6

W czasie, gdy cynamonki się pieką, przygotuj krem: cukier przesiej przez sitko, aby nie było grudek i wymieszaj z serkiem kanapkowym.

Etap 6 /6

Gotowe ciepłe cynamonki posmaruj kremem i gotowe! Przechowuj w lodówce max 3 dni. Najlepiej smakują na ciepło 😍 Smacznego!