Dorsz z curry i kurkumą
- Całkowity czas 1 godz.
- 15 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
60 cl Śmietanka kokosowa
3 łyżeczka Łagodna przyprawa curry
1 łyżeczka Kurkuma w proszku
1 Szalotka
10 g Imbir
1 laska Trawa cytrynowa
Sól, pieprz
4 g Steki z dorsza
2 łyżka Kolendra
Czas przygotowania
Etap 1 /5
W pojemniku wymieszaj śmietankę kokosową, przyprawy, szalotkę, imbir i trawę cytrynową. Dopraw solą i pieprzem. Umieść rybę w marynacie i włóż do lodówki na 30 minut.
Etap 2 /5
Wyjmij zamarynowane steki rybne i umieść je na płycie w urządzeniu. Rozpocznij pieczenie.
Etap 3 /5
W międzyczasie przelej marynatę do rondla, ale usuń szalotkę, imbir i trawę cytrynową. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj marynatę przez 5 minut, aż uzyskasz gładką konsystencję. W razie potrzeby dopraw.
Etap 4 /5
Po upieczeniu ryby przygotuj talerze. Ułóż na nich rybę i polej sosem. Na koniec posyp posiekaną kolendrą.
Etap 5 /5
Natychmiast podawaj z ryżem po kreolsku i delektuj się smakiem.