Czekoladowe doniczki
- Całkowity czas 2 godz. 57 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 32 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (2)
Składniki
1 porcja
200 g Ciemna czekolada
50 g Masło
3 szt. Jajka
100 g Śmietana
25 g Cukier puder
100 g Ciemna czekolada
60 g Masło
1 szt. Jajka
70 g Cukier drobny
55 g Cukier brązowy
70 g Mąka
9 g Kakao
1 g Proszek do pieczenia
1 szczypta Sól morska
4 szt. Gałązki mięty
Akcesoria
Nieprzywierająca forma
Czas przygotowania
Etap 1 /11
Przygotuj mus ziemno-czekoladowy: Rozpuść czekoladę i kawałki masła w nieprzywierającej formie na programie przez wskazany czas. Wyjmij masę i wygładź ją.
Etap 2 /11
Oddziel żółtka od białek.
Etap 3 /11
Wymieszaj śmietanę z żółtkami i dodaj cukier puder.
Etap 4 /11
Do śmietany dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj.
Etap 5 /11
Ubij pianę z białek na sztywną pianę, a następnie delikatnie dodaj do masy czekoladowej.
Etap 6 /11
Rozdziel ją pomiędzy 4 szklanki i pozostaw do zastygnięcia na co najmniej 2 godziny w lodówce.
Etap 7 /11
Przygotuj kompost/ciasteczka: Rozpuść czekoladę i kawałki masła w nieprzywierającej formie na programie przez wskazany czas.
Etap 8 /11
W misce, ubij jajko z różnymi cukrami przez 4 minuty.
Etap 9 /11
Wygładź masę maślano-czekoladową i dodaj ją do ubitych jajek. Następnie, używając szpatułki, wmieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
Etap 10 /11
Wstaw ciasto do lodówki na 10 minut, aby łatwiej było je formować. Za pomocą łyżki do lodów nałóż 4 kulki ciasta na nieprzywierającą formę i piecz na programie przez wskazany czas.
Etap 11 /11
Gdy ciasteczka całkowicie ostygną, a musy zastygną, pokrusz ciasteczka i posyp nimi musy. Na wierzch każdej szklanki połóż gałązkę mięty i gotowe!