Czekoladowe babeczki red velvet
- Całkowity czas 2 godz. 54 min.
- 17 min.
Czas przygotowania - 32 min.
Gotowanie - 2 godz. 5 min.
Studzenie
Składniki
3 porcje
310 g Mąka typ 00
180 g Zmiękczone masło
375 g Drobny cukier
Jajka
3 łyżeczka Czerwony żel spożywczy
3 łyżka Kakao w proszku
2 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
350 ml Sfermentowane mleko
2 łyżeczka Ocet jabłkowy
2 łyżeczka Soda oczyszczona
5 Cukrowe dekoracje w kształcie serca
Ozdoby wiśniowe w kształcie serca z amareny
675 g Mleczna czekolada
675 ml Śmietana kremówka 30%
Akcesoria
Forma na 6 muffinek
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Aby wykonać babeczki, należy w małej misce utrzeć łopatką miękkie masło z cukrem.
Etap 2 /6
Używając trzepaczki, dodawaj jajka jedno po drugim. Dobrze wymieszaj po dodaniu każdego jajka. Następnie dodaj barwnik, potem kakao w proszku i wreszcie wanilię. Dodawaj przesianą mąkę na trzy raty, na przemian z mlekiem.
Etap 3 /6
Zmieszaj ocet z sodą i dodaj do masy. Dodaj czereśnie.
Etap 4 /6
Włóż 70 g masy w każde wgłębienie i uruchom programem na podany czas. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje.
Etap 5 /6
Aby wykonać ganasz na wierzch, połam w misie czekoladę na kawałki. Podgrzej śmietanę w garnku. Czekoladę zalej wrzącą śmietaną. Odstaw na 5 minut a następnie dobrze wymieszaj. Pokryj powierzchnię folią spożywczą i odstaw do schłodzenia przez 2 godziny.
Etap 6 /6
Za pomocą miksera elektrycznego wyposażonego w przystawkę z trzepaczką ubij ganasz. Napełnij rękaw cukierniczy i nałóż polewę na babeczki. Udekoruj babeczki cukrowymi serduszkami.