Czekoladowa szarlotka z gruszek
- Całkowity czas 8 godz. 45 min.
- 45 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 8 godz.
Studzenie
Składniki
8 osób
265 g Ciemna czekolada do pieczenia
6 Jajka
775 g Gruszki konserwowe w syropie
30 Herbatniki biszkoptowe
80 g Wiórki z gorzkiej czekolady
80 g Płatki migdałowe
Akcesoria
Trzepaczka flex
Czas przygotowania
Etap 1 /16
Pokrój czekoladę na małe kawałki i delikatnie rozpuść w kąpieli wodnej, regularnie mieszając do osiągnięcia gładkiej i lejącej konsystencji. Zdejmij z ognia.
Etap 2 /16
Oddziel białka od żółtek.
Etap 3 /16
Dodaj białka do misy robota. Naciśnij Start'.
Etap 4 /16
W misie robota wymieszaj szpatułką żółtka i roztopioną czekoladę.
Etap 5 /16
Bardzo delikatnie wymieszaj dużą łyżkę białek z mieszanką czekolady i żółtek.
Etap 6 /16
Następnie stopniowo dodawaj pozostałe białka, delikatnie mieszając do uzyskania musu. Odłóż na bok.
Etap 7 /16
Zbierz syrop z gruszek, przełóż go do misy i odsącz gruszki.
Etap 8 /16
Pokrój 3 połówki gruszek w cienkie plasterki, a resztę w kostkę.
Etap 9 /16
Umieść kawałek papieru do pieczenia przycięty do tego samego rozmiaru na dnie formy.
Etap 10 /16
Zanurz i namocz herbatniki w syropie gruszkowym i ułóż je wokół krawędzi formy.
Etap 11 /16
Wlej połowę musu czekoladowego i ułóż na wierzchu połowę pokrojonych w kostkę gruszek.
Etap 12 /16
Przykryj mus biszkoptami nasączonymi syropem gruszkowym i powtórz poprzedni krok: wlej mus czekoladowy, zachowując równowartość 4 łyżek, następnie przykryj pokrojonymi w kostkę gruszkami.
Etap 13 /16
Wykończ ciasto pozostałym musem czekoladowym i biszkoptami maczanymi w syropie.
Etap 14 /16
Umieść talerz na wierzchu, aby spłaszczyć ciasto i włóż do lodówki na co najmniej 8 godzin.
Etap 15 /16
Wyjmij ciasto z formy na talerz lub półmisek.
Etap 16 /16
Udekoruj plasterkami gruszki w syropie, wiórkami czekolady i płatkami migdałów. Podawaj od razu.