Ciasto z marchewkami i szpinakiem
- Całkowity czas 1 godz. 45 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
100 g marchewki
100 g świeży lub mrożony szpinak
90 ml olej z pestek winogron
4 Jajka
240 g mąka
2 łyżeczka proszek do pieczenia
300 g Cukier
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Nagrzej piekarnik do 180°C. Obierz i posiekaj marchewki. W razie potrzeby rozmroź szpinak.
Etap 2 /10
Do blendera dodaj szpinak, 45 ml oleju z pestek winogron, 2 jajka i 100 g cukru. Ustaw wskazany program na 40 sekund i uruchom go.
Etap 3 /10
Dodaj 120 g mąki i 1 łyżkę stołową drożdży, ustaw wskazany program na 20 sekund, a następnie uruchom go.
Etap 4 /10
Do formy wlej około 2/3 cm. Gotuj przez 25 minuty.
Etap 5 /10
Umyj miskę blendera. Pokrój marchewki na kawałki. Do blendera dodaj marchewki, 45 ml oleju z pestek winogron, 2 jajka i 200 g cukru. Ustaw wskazany program na 40 sekund i zmiksuj.
Etap 6 /10
Dodaj 120 g mąki i 1 łyżkę stołową drożdży, ustaw wskazany program na 20 sekund, a następnie uruchom go.
Etap 7 /10
Po przyrządzeniu ciasta szpinakowego za pomocą noża wykrój w środku pożądany kształt.
Etap 8 /10
Wycięte kawałki ułóż pionowo w formie do chleba i polej marchewkową mieszanką.
Etap 9 /10
Piecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180°C.
Etap 10 /10
Przed podaniem pozostaw do ostygnięcia.