Ciasto mimoza - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Ciasto mimoza

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 35 min.
  • Czas przygotowania
    40 min.
  • Gotowanie
    35 min.
  • Studzenie
    20 min.

Składniki

8 osób

  • 10 Jajka

  • 330 g Cukier

  • 190 g Mąka

  • 160 g Skrobia ziemniaczana

  • 2 łyżeczka Ekstrakt waniliowy

  • 1.5 l Krem

  • 13 cl Świeża śmietanka

  • 150 g Cukier puder

  • 40 cl Woda

  • 4 cl Likier Amaretto

Akcesoria

  • Trzepaczka flex
    Trzepaczka flex
  • Hak do wyrabiania ciasta
    Hak do wyrabiania ciasta

Czas przygotowania

Etap 1 /20

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni w trybie statycznym.

Etap 2 /20

W misie robota umieść cukier i jajka i naciśnij "Start".

  • 10 Jajka
  • 330g Cukier
  • Trzepaczka flex

Etap 3 /20

W osobnym naczyniu wymieszaj skrobię ziemniaczaną i mąkę przesiane przez sito.

  • 190g Mąka
  • 160g Skrobia ziemniaczana

Etap 4 /20

Do masy jajecznej w misie robota dodawaj po łyżce suchych składników (skrobia ziemniaczana i mąka) i nacisnąć "Start".

  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 5 /20

Do poprzedniej mieszanki dodaj na końcu ekstrakt waniliowy.

  • 2łyżeczka Ekstrakt waniliowy

Etap 6 /20

Wlej mieszankę do wysmarowanej tłuszczem formy na ciasto.

Etap 7 /20

Wstaw do piekarnika na średnim poziomie i piecz około 30 minut w 170 stopniach.

Etap 8 /20

Gdy czas gotowania dobiegnie końca, sprawdź środek drewnianym patyczkiem: w razie potrzeby pozostaw na dodatkowe 5 minut w piekarniku.

Etap 9 /20

Pozostaw ciasto do ostygnięcia na co najmniej 20 minut.

Etap 10 /20

W międzyczasie w oczyszczonej misie robota umieść śmietanę i naciśnij "Start".

  • 13cl Świeża śmietanka
  • Trzepaczka flex

Etap 11 /20

W misie robota umieść krem i naciśnij "Start".

  • 1.5l Krem
  • Trzepaczka flex

Etap 12 /20

Do krojenia ciasta użyj dużego noża do chleba: nacinaj wokół ciasta powoli do środka.

Etap 13 /20

Pokrój jeden z kawałków w drobną kostkę, zachowując odstęp.

Etap 14 /20

Do oczyszczonej misy robota dodaj wodę, cukier puder i likier amaretto i naciśnij "Start".

  • 150g Cukier puder
  • 40cl Woda
  • 4cl Likier Amaretto
  • Trzepaczka flex

Etap 15 /20

Przy użyciu pędzelka, zwilż jeden z kawałków ciasta otrzymanym syropem.

Etap 16 /20

Dodaj 2/3 śmietany tworząc kopułę, zachowaj odstęp od reszty.

Etap 17 /20

Posyp pozostałymi kawałkami ciasta i zwilż syropem.

Etap 18 /20

Pozostały krem rozprowadź szpatułką po powierzchni ciasta.

Etap 19 /20

Całość posyp kawałkami ciasta, lekko dociskając rękoma, aby przykleiły się do powierzchni.

Etap 20 /20

Podawaj z odrobiną lukru na górze.