Ciasto mimoza
- Całkowity czas 1 godz. 35 min.
- 40 min.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 20 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
10 Jajka
330 g Cukier
190 g Mąka
160 g Skrobia ziemniaczana
2 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
1.5 l Krem
13 cl Świeża śmietanka
150 g Cukier puder
40 cl Woda
4 cl Likier Amaretto
Akcesoria
Trzepaczka flex Hak do wyrabiania ciasta
Czas przygotowania
Etap 1 /20
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni w trybie statycznym.
Etap 2 /20
W misie robota umieść cukier i jajka i naciśnij "Start".
Etap 3 /20
W osobnym naczyniu wymieszaj skrobię ziemniaczaną i mąkę przesiane przez sito.
Etap 4 /20
Do masy jajecznej w misie robota dodawaj po łyżce suchych składników (skrobia ziemniaczana i mąka) i nacisnąć "Start".
Etap 5 /20
Do poprzedniej mieszanki dodaj na końcu ekstrakt waniliowy.
Etap 6 /20
Wlej mieszankę do wysmarowanej tłuszczem formy na ciasto.
Etap 7 /20
Wstaw do piekarnika na średnim poziomie i piecz około 30 minut w 170 stopniach.
Etap 8 /20
Gdy czas gotowania dobiegnie końca, sprawdź środek drewnianym patyczkiem: w razie potrzeby pozostaw na dodatkowe 5 minut w piekarniku.
Etap 9 /20
Pozostaw ciasto do ostygnięcia na co najmniej 20 minut.
Etap 10 /20
W międzyczasie w oczyszczonej misie robota umieść śmietanę i naciśnij "Start".
Etap 11 /20
W misie robota umieść krem i naciśnij "Start".
Etap 12 /20
Do krojenia ciasta użyj dużego noża do chleba: nacinaj wokół ciasta powoli do środka.
Etap 13 /20
Pokrój jeden z kawałków w drobną kostkę, zachowując odstęp.
Etap 14 /20
Do oczyszczonej misy robota dodaj wodę, cukier puder i likier amaretto i naciśnij "Start".
Etap 15 /20
Przy użyciu pędzelka, zwilż jeden z kawałków ciasta otrzymanym syropem.
Etap 16 /20
Dodaj 2/3 śmietany tworząc kopułę, zachowaj odstęp od reszty.
Etap 17 /20
Posyp pozostałymi kawałkami ciasta i zwilż syropem.
Etap 18 /20
Pozostały krem rozprowadź szpatułką po powierzchni ciasta.
Etap 19 /20
Całość posyp kawałkami ciasta, lekko dociskając rękoma, aby przykleiły się do powierzchni.
Etap 20 /20
Podawaj z odrobiną lukru na górze.