Ciasto francuskie
- Całkowity czas 3 godz. 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 3 godz.
Studzenie
Składniki
12 osób
10 cl Woda
2 szczypta Sól
200 g Mąka
145 g Masło
Akcesoria
Hak do wyrabiania ciasta
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Umieść wodę, sól i mąkę w misie urządzenia. Naciśnij "Start".
Etap 2 /10
Wyjmij ciasto z misy, zrób w nim nacięcie na krzyż, przykryj i wstaw do lodówki na 30 minut.
Etap 3 /10
Umieść ciasto na posypanej mąką stolnicy i rozwałkuj je na krzyż.
Etap 4 /10
Lekko ubij masło wałkiem do ciasta, aby zmiękło. Umieść masło na środku ciasta i zawiń na nim 4 rogi krzyża. Rozwałkuj ciasto na grubość około 3 cm, a następnie pozostaw je na 30 minut w lodówce.
Etap 5 /10
Utwórz proste zagięcie: złóż dolną trzecią część ciasta i złóż górną trzecią część, jak portfel, aby uzyskać 3 warstwy. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 cm.
Etap 6 /10
Zrób kolejne proste zagięcie. Następnie odstaw do lodówki na 30 minut.
Etap 7 /10
Zrób kolejne proste zagięcie. Następnie odstaw do lodówki na 30 minut.
Etap 8 /10
Zrób kolejne proste zagięcie. Następnie odstaw do lodówki na 30 minut.
Etap 9 /10
Rozwałkuj ciasto, aż będzie miało grubość około 2 mm.
Etap 10 /10
Twoje ciasto jest gotowe i możesz teraz użyć go w innym przepisie.