Ciasto śliwkowe z kruszonką
- Całkowity czas 1 godz.
- 15 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
200 g Masło
200 g Cukier
8 g Cukier waniliowy
4 Żółtka jajek
400 g Mąka pszenna
650 g Śliwki
Akcesoria
Ubijaczka
Czas przygotowania
Etap 1 /7
W osobnej misce wymieszaj łyżką roztopione masło z cukrem i cukrem waniliowym.
Etap 2 /7
Do misy robota dodaj żółtka i mąkę. Naciśnij "Start".
Etap 3 /7
Do mieszanki jajeczno-mącznej znajdującej się w misie robota dodaj mieszankę maślano-cukrową i naciśnij "Start".
Etap 4 /7
Włóż 3/4 kruchego ciasta do wysmarowanej tłuszczem formy i rozprowadź łyżką, tak aby powstał spód ciasta.
Etap 5 /7
Wydrylowane i przekrojone na pół śliwki rozłóż obok siebie na spodzie ciasta. Śliwki nie powinny na siebie nachodzić.
Etap 6 /7
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i rozłóż pozostałe kruche ciasto na śliwkach.
Etap 7 /7
Ciasto piecz przez ok. 45 minut w 180 stopniach. W razie potrzeby przykryj ciasto folią aluminiową tak, aby kruszonka nie stała się zbyt brązowa.