Ciastko filiżanka kawy
- Całkowity czas 2 godz. 22 min.
- 50 min.
Czas przygotowania - 32 min.
Gotowanie - 1 godz.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (2)
Składniki
2 porcje
170 g Mąka
4 g Proszek do pieczenia
120 g Rozmiękczone masło
200 g Cukier
100 g Mleko
4 Jajka
2 Kakao
1600 g Lukier plastyczny
340 g Mleczna czekolada
200 ml Śmietanka
Dekoracja: mini marshmallow
Akcesoria
Forma na 6 muffinek Nieprzywierająca forma
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Dla kremu czekoladowego(ganache): roztop kawałki czekolady w nieprzywierającej formie zgodnie z programem i wskazanym czasem. Wyjmij czekoladę i dodaj śmietankę. Mieszaj, aż ganache stanie się gładki. Odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Etap 2 /7
Zrób ciasto: W misce zmieszaj zmiękczone masło z cukrem, aż konsystencja stanie się kremowa. Stopniowo dodaj jajka. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao w proszku, a następnie mleko. Dobrze wymieszaj.
Etap 3 /7
Ciasto wlej do foremek i piecz zgodnie z programem i wskazanym czasem.
Etap 4 /7
Ubij ganache: weź połowę kremu i ubij do uzyskania konsystencji podobnej do bitej śmietany.
Etap 5 /7
Przetnij babeczki na pół, nałóż warstwę kremu i połącz połówki dwie połówki.
Etap 6 /7
Lukier plastyczny rozwałkuj, pokrój na 6 dużych pasków, aby przykryć brzegi ciasta. Pamiętaj jednak, żeby nie robić zbyt wąskich pasków, lukier plastyczny ma wystawać na 1cm na górze i na dole ciasta. Rozłóż lukier plastyczny wokół ciastek, usuń nadmiar. Złożyć masę cukrową pod tortem. Rozwałkuj resztę masy cukrowej i podziel na 6 mniejszych kawałków, zrób z nich rączki do swoich kubków. Przymocuj je do ciasta nawilżając wodą miejsca, w których chcesz je połączyć.
Etap 7 /7
Wypełnij kubki resztą kremu ganache. Do dekoracji użyj marshmallow.