Ciastka Wielkanocne
- Całkowity czas 1 godz. 24 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 24 min.
Gotowanie - 40 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (2)
Składniki
2 porcje
200 g Zimne masło
2 saszetka Cukier waniliowy
200 g Cukier
500 g Mąka
100 g Mielone migdały
2 Jajko
2 Cytryna
2 łyżka Woda (opcjonalnie)
20 g Cukier puder
Dżem z mango
Czas przygotowania
Etap 1 /6
W misce wymieszaj masło i dwa różne cukry.
Etap 2 /6
Wymieszaj mąkę i mielone migdały, a następnie wlej je do mieszanki masła i cukru. Mieszaj ręcznie, aż uzyskasz ziarnistą masę.
Etap 3 /6
Dodaj jajko. Zetrzyj skórkę z jednej cytryny. Dobrze wymieszaj, nie przerabiając ciasta. Jeśli ciasto wydaje się zbyt twarde, możesz dodać łyżkę wody. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Etap 4 /6
Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni na grubość 4 mm. Za pomocą foremki w kształcie jajka wytnij z ciasta 24 owalne kawałki. Na połowie ciasteczek wytnij drugie kółko, w które włożysz żółtko. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do zamrażarki na 10 minut.
Etap 5 /6
Włóż 6 ciastek do formy z powłoką nieprzywierającą i piecz w programie przez wskazany czas. Powtórz poprzednie kroki, aby przygotować kolejne partie. Powtórz ten krok.
Etap 6 /6
Odstaw na bok do ostygnięcia przed dekorowaniem ciasteczek. Na gładkiej stronie ciasteczek rozsmaruj dżem. Przykryj biszkoptem z wyciętym kółkiem. Posyp cukrem pudrem.