Chleb z bekonem i serem gruyere
- Całkowity czas 2 godz. 24 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 2 godz. 4 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 porcje
6 g Suszone drożdże piekarskie
40 ml Ciepła woda
4 g Cukier drobny
500 g Wędzony bekon
6 g Sól
600 g Mocna biała mąka chlebowa
300 g Tarty ser Gruyère
2 łyżka Suszone oregano
360 ml Ciepła woda
Akcesoria
Nieprzywierająca forma
Czas przygotowania
Etap 1 /11
W małej misce wymieszaj drożdże z ciepłą wodą i cukrem. Odłóż je na bok i użyj ich, gdy zaczną się pienić.
Etap 2 /11
W międzyczasie ugotuj smalce. Odcedź je i pozostaw do ostygnięcia.
Etap 3 /11
Umieść sól na dnie miski. Na wierzch dodaj mąkę, ser, ostudzony boczek i oregano.
Etap 4 /11
Zacznij miksować ręcznie i stopniowo dodawaj drożdże, a następnie wodę. Zagniatamy, aż wszystkie elementy dobrze się połączą.
Etap 5 /11
Wyjmij ciasto, uformuj kulę i włóż do nieprzywierającej formy.
Etap 6 /11
Formę należy umieścić w Cake Factory i uruchomić program na wskazany czas.
Etap 7 /11
Wyjmij ciasto, połóż je na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej i delikatnie wymieszaj, aby usunąć powietrze. Aby ułatwić sobie wyrabianie ciasta, możesz posypać ręce mąką.
Etap 8 /11
Uformuj je według własnego uznania i włóż ciasto z powrotem do nieprzywierającej formy. Pozwól mu ponownie wyrosnąć przez czas wskazany w programie.
Etap 9 /11
Opcjonalnie: delikatnie posyp mąką przez sito i natnij ciasto, jeśli chcesz je ozdobić.
Etap 10 /11
Rozpocznij gotowanie we wskazanym czasie programu.
Etap 11 /11
Po zakończeniu pieczenia połóż chleb na kratce i poczekaj, aż ostygnie, zanim zaczniesz się nim delektować.