Bułeczki mleczne
- Całkowity czas 2 godz. 5 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 1 godz. 35 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (2)
Składniki
2 porcje
230 g Mąka T55
230 g Mąka T45
8 g Drożdże
260 ml Mleko
80 g Cukier
140 g Masło
1 łyżeczka Sól
2 Jajka
Akcesoria
Forma na 6 muffinek
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Nagrzej mleko w kuchence mikrofalowej przez ok 30 sekund.
Etap 2 /8
W małej miseczce rozpuść drożdże w mleku wymieszanym z cukrem. Umieścić miskę w Cake Factory i umieścić obok niej masło, również w małej misce. Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem.
Etap 3 /8
Do ciepłego mleka z cukrem i drożdżami dodaj mąkę i sól, dobrze wymieszaj, a następnie wyrabiaj ciasto przez 10 minut w robocie planetarnym lub ręcznie.
Etap 4 /8
Dodaj masło i wyrabiaj przez kolejne 10 minut. Włóż ciasto do formy, a następnie wstaw formę do Cake Factory. Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Ciasto powinno wyrosnąć dwukrotnie.
Etap 5 /8
Wyrabiaj ciasto ponownie przez 1 minutę za pomocą robota planetarnego lub ręcznie, aby usunąć z niego powietrze.
Etap 6 /8
Na blacie pokrój ciasto na 6 równych kawałków (ok. 80 g każdy). Uformuj małe bułeczki i włóż do foremek, następnie wstaw do Cake Factory.
Etap 7 /8
Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem.
Etap 8 /8
Po upływie tego czasu małe bułeczki należy posmarować żółtkiem jajka, które zostało wcześniej ubite z odrobiną soli. Uruchom ponownie program zgodnie ze wskazanym czasem. Wyjmij bułeczki z foremek i delektuj się ciepłymi wypiekami.