Brazylijski deser jajeczno-kokosowy (Quindim)
- Całkowity czas 45 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 25 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
70 g Wiórki kokosowe
200 ml Mleczko kokosowe
10 Żółtko
100 g Cukier
20 g Masło
1 Limonka
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Do miseczki wsyp wiórki kokosowe, dodaj mleczko kokosowe i wymieszaj. Odstaw na 20 min. Żółtka umieść na drobnym sicie i pozostaw do odcieknięcia. Następnie wymieszaj je szpatułką z cukrem i masłem. Dodaj masę kokosową i delikatnie wymieszaj.
Etap 2 /5
Posmaruj masłem i oprósz cukrem foremki na babeczki. Zamieszaj masę i rozlej do foremek do ¾ ich wysokości. Odstaw na 5 minut.
Etap 3 /5
Foremki włóż do urządzenia wyposażonego w płytę. Rozpocznij program.
Etap 4 /5
Powtarzaj proces gotowania, aż cała mieszanina zostanie zużyta.
Etap 5 /5
Wyłóż szybko na talerz, jeszcze gorące. Podawaj na ciepło lub na zimno, posypane skórką z limonki.