Bitki wieprzowe na winie z ziemniakami
- Całkowity czas 21 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 16 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
500 g szynki wieprzowej
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
250 ml bulionu
60 ml wina czerwonego wytrawnego
2 gałązki tymianku
2 łyżka oliwy z oliwek
4 ziemniaki
sól
pieprz
przyprawa do mięs (papryka, cebula, tymianek, kolendra, jałowiec)
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Szynkę pokroić w ok. 2 cm plastry, delikatne rozbić tłuczkiem, przyprawić z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do mięs.
Etap 2 /5
Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać.
Etap 3 /5
Ziemniaki obrać, przeciąć na pół.
Etap 4 /5
Ustawić tryb mocnego podsmażania. Bitki podsmażyć na oliwie z obu stron przez ok 3,5 minuty, następnie dorzucić cebulę, czosnek i koncentrat i chwilę przesmażyć mieszając. Dolać wino, smażyć ok. 2 minuty, żeby alkohol odparował.
Etap 5 /5
Dorzucić gałązki tymianku i wlać bulion. Ziemniaki wstawić w koszyczku do gotowania na parze na mięso (ziemniaki delikatnie posolić od góry). Gotować pod ciśnieniem przez 10 min.