Bajgle proteinowe z serka wiejskiego
- Całkowity czas 30 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 15 min.
Studzenie
Składniki
4 sztuki
1 c Mąki pszennej (można pomieszać, np. z orkiszową, 140 g)
1 c Serka grani (200 g)*
2 łyżeczka Proszku do pieczenia
0.5 łyżeczka Soli
1 Roztrzepane jajko do posmarowania bajgli
Do posypania: sezam, mak, nasiona
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia.
Etap 2 /6
Do suchych składników dodaj serek grani i wymieszaj, a następnie ugniataj ciasto ok. 2 minuty, aż składniki się dokładnie połączą. W razie potrzeby wsyp więcej mąki.
Etap 3 /6
Odstaw ciasto na 15 minut, aby odpoczęło. W tym czasie roztrzep jajko i do miseczki wsyp wybraną posypkę.
Etap 4 /6
Ciasto podziel na 4 równe kawałki. Każdy z nich uformuj w kulkę, zrób dziurkę w środku i uformuj bajgle.
Etap 5 /6
Posmaruj bajgle jajkiem i obtocz w posypce. Włóż do AirFryer’a Tefal i piecz w 140°C przez 15-17 minut, aż będą przyrumienione.
Etap 6 /6
Po upieczeniu odstaw bajgle na ok. 10-15 minut, dopiero potem je pokrój. Smacznego!