Babeczki z kurczaczkami
- Całkowity czas 1 godz. 21 min.
- 50 min.
Czas przygotowania - 21 min.
Gotowanie - 10 min.
Studzenie
Składniki
3 porcje
150 g Mąka z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli
120 g Zwykła mąka
180 g Miękkie niesolone masło
360 g Drobny cukier
3 Jajka (w temperaturze pokojowej)
180 ml Mleko
1.5 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
180 g Biała czekolada
18 g Masło kakaowe
3 łyżeczka Olej roślinny
Barwnik spożywczy w płynie / żelu pomarańczowy i żółty
180 ml Woda
780 g Cukier
12 Białka jajka
690 g Masło
1.5 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
Płynny / żelowy barwnik spożywczy
36 Czekolada
Akcesoria
Forma na 6 muffinek
Czas przygotowania
Etap 1 /9
W misce wymieszaj razem obie mąki.
Etap 2 /9
W salaterce (lub misie miksera) wymieszaj masło, aby było naprawdę gładkie. Dodawaj stopniowo cukier i mieszaj przez 2 minuty, aż cukier się rozpuści. Dodaj jajko i ubij je, następnie dodaj mąkę na 3 części, na przemian z mlekiem. Dodaj ekstrakt waniliowy.
Etap 3 /9
Do foremki na muffinki Cake Factory włóż wkładki do babeczek, napełnić do 2/3 ciastem i piecz na podanym programie przez wskazany czas. Powtórz poprzednie kroki, aby wykonać kolejne partie.
Etap 4 /9
Odczekaj 10 minut przed wyjęciem babeczek z formy. Umieść je na blacie, aby całkowicie ostygły.
Etap 5 /9
WYKONANIE DZIOBA I STÓP: Rozpuść białą czekoladę w kuchence mikrofalowej. Dodaj masło kakaowe (lub olej roślinny) i wymieszaj. Dodaj pomarańczowy barwnik spożywczy, a następnie trochę żółtego barwnika spożywczego, aż uzyskasz ładny pomarańczowy kolor. Czekoladę włóż do rękawa cukierniczego. Poczekaj, aż czekolada trochę ostygnie, aby nie była zbyt rzadka do dekoracji. Na arkuszu papieru do pieczenia wytnij 6 trójkątów, aby zrobić dzioby i 6 par stóp. Następnie umieść arkusz w lodówce, aby czekolada stwardniała.
Etap 6 /9
ABY ZROBIĆ POLEWĘ: W małym rondelku wymieszaj wodę i cukier. Doprowadź syrop do wrzenia i kontynuuj gotowanie, aż będzie całkowicie klarowny.
Etap 7 /9
Podczas gotowania syropu ubijaj mikserem białka na sztywną pianę. Zmniejsz prędkość miksera i polej syropem białka. Ponownie zwiększ prędkość miksera i ubijaj, aż białka ostygną (około 10 minut).
Etap 8 /9
Pokrój masło na małe kostki i dodawaj je stopniowo. Na koniec dodaj wszystko razem, ubijając żółty barwnik spożywczy i ekstrakt waniliowy. Ubijaj, aż krem stanie się gładki.
Etap 9 /9
Gdy ciasto ostygnie, udekoruj wierzch babeczek lukrem: włóż lukier do rękawa cukierniczego z okrągłą dyszą i ułóż ciało i głowę pisklęcia. Następnie za pomocą pęsety dekoracyjnej nałóż oczy, dziób i stopy.