Babeczki cynamonowe
- Całkowity czas 2 godz. 55 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 2 godz. 10 min.
Studzenie
Składniki
2 porcje
260 g Mąka cukiernicza
100 ml Tłuste mleko
100 Jajka
140 g Cukier trzcinowy
140 g Miękkie masło
12 g Świeże drożdże
1 szczypta Sól
6 Mielony cynamon
Akcesoria
Forma na 6 muffinek
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Zrób ciasto; W misce (lub na patelni) wymieszaj mąkę z drożdżami i 40 g cukru. Dodaj mleko, szczyptę soli i dwie łyżeczki cynamonu. Następnie dodaj 80 g jajek i zacznij wyrabiać ciasto, aż stanie się miękkie, równe i będzie odchodzić od boków naczynia.
Etap 2 /9
Następnie dodaj 40 g masła i ugniataj do całkowitego wchłonięcia masła. Gdy masło zostanie całkowicie wymieszane z resztą, ugniataj ciasto przez kolejne 5 minut (ciasto nie może przykleić się do dłoni)
Etap 3 /9
Z ciasta uformuj kulkę, przykryj naczynie ściereczką i pozostaw na około godzinę w ciepłym miejscu (najlepiej w temperaturze 25 ° C) do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją wielkość.
Etap 4 /9
Ciasto rozwałkuj na blacie roboczym, aby usunąć powietrze, ponownie uformuj w kulkę i odstaw w chłodne miejsce na 10 minut (ułatwi to formowanie).
Etap 5 /9
Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości 1/2 cm na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej.
Etap 6 /9
Pozostałe 100 g zmiękczonego masła wymieszaj z resztą cukru i cynamonem. Rozwałkuj mieszaninę na całej powierzchni. Następnie zroluj całość. Ciasto pokrój na 6 części.
Etap 7 /9
Włóż po jednym kawałku do każdej formy Cake Factory i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę
Etap 8 /9
Posmaruj ciasto resztą jajka.
Etap 9 /9
Piecz w podanym programie przez wskazany czas. Powtórz poprzednie kroki, aby wykonać kolejne partie.