Angielskie muffiny
- Całkowity czas 2 godz. 27 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 7 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
6 osób
240 ml Ciepłe mleko
10.5 g Suszone drożdże
1.5 łyżka Cukier
375 g Mąka pszenna
3 szczypta Sól
60 g Miękkie masło
Semolina z pszenicy
Czas przygotowania
Etap 1 /7
W pojemniku wymieszaj ciepłe mleko z drożdżami i cukrem. Odstaw na 10 do 15 minut, aby drożdże zaczęły działać.
Etap 2 /7
W innym pojemniku wymieszaj mąkę, sól i masło. Mieszaj opuszkami palców, aż uzyskasz konsystencję piasku. Wymieszaj mieszankę drożdżową z mąką i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie. Możesz to zrobić ręcznie lub w robocie kuchennym. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Etap 3 /7
Po wyrośnięciu rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej na grubość około 1,5 do 2 cm. Wytnij kółka o średnicy ok. 7 cm.
Etap 4 /7
Pokryj kółka drobną semoliną pszenną. Umieść kółka na płycie do pieczenia i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 1 godzinę.
Etap 5 /7
Umieść kółka z ciasta w urządzeniu. Rozpocznij proces pieczenia.
Etap 6 /7
Może być konieczne upieczenie muffinek w kilku partiach.
Etap 7 /7
Po upieczeniu wyjmij muffinki i pozostaw do ostygnięcia na kratce.