Tacos z rostbefu
Przepis od: LadyoftheHouse
Składniki
- 500 g rostbefu wołowego
- 1 czerwona cebula
- 2 papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- pomidorki koktajlowe
- 6 łyżeczek oleju rzepakowego lub oliwy
- 1 pęczek kolendry
- 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- 1 opakowanie dobrej jakości kukurydzianych tortilli (znalazłam 2 rodzaje z naprawdę dobrym składem. Czytajcie etykiety!)
- 1 sałata rzymska baby, kwaśna śmietana
- 2-3 limonki pokrojone w cząstki
Przygotowanie
- Cebulę obierz i pokrój w plastry.
- Ząbki czosnku pokrój w cienkie plastry.
- Sprawdzić czy mięso pozbawione jest błony, w razie potrzeby należy ją odkroić. Mięso dokładnie umyj. Osusz. A następnie natrzyj oliwą i posiekaną oraz mieloną kolendrą.
- Przełóż mięso do małego rondla (polecam serię Tefal Ingenio – w garnkach z tego zestawu można nie tylko gotować ale również piec dania w piekarniku). Na spód wlej odrobinę wody.
- Do garnka włóż także na wierzch pokrojone pomidorki koktajlowe (im więcej tym smaczniejszy sos)
- Piecz mięso pod przykryciem 1,5 godzi w 140 stopniach
- Wyjmij mięso na deskę i odstaw na 3-5 minut, aby odpoczęło, następnie pokrój na cienkie kawałeczki
- Podawaj z plackami tortilli, kwaśną śmietaną oraz sałatą. Dodatkowo możesz podać cząstki limonki