Szaszłyki z krewetek
Przepis od: kiszka.ziemniaczana
Składniki
Krewetki:
- 18 sztuk mrożonych, surowych kreweteką
- ostra papryczka (opcjonalnie
- garść kolendry bądź natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku z limonki
Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Czosnek i imbir posiekaj na kawałki. Rozmroź krewetki, a następnie połącz je ze wszystkimi składnikami marynaty. Odstaw na minimum 15 minut.
- Krewetki wyjmij z marynaty i nabij na patyczki do szaszłyków. Patyczków nie musisz wcześniej moczyć. Nic się z nimi nie stanie podczas obróbki termicznej na patelni. Marynaty nie wyrzucaj.
- Rozgrzej patelnię i wlej 2 łyżki oliwy z oliwek. Układaj szaszłyki obok siebie. Smaż z każdej strony 3 minuty. Pod koniec wrzuć całą marynatę, czyli odrobinę sosu sojowego która została wraz z czosnkiem i imbirem. Dodaj dużą łyżkę masła i delikatnie potrząśnij patelnią pokrywając dokładnie całe krewetki. Jeśli lubisz, wrzuć też pokrojoną na malutkie kawałki papryczkę chili.
- Gotowe szaszłyki przełóż na talerz. Skrop odrobiną soku z limonki i posyp porwaną kolendrą bądź natką pietruszki.