Szaszłyki z krewetek

Przepis od: kiszka.ziemniaczana

Składniki

Krewetki:

  • 18 sztuk mrożonych, surowych kreweteką
  • ostra papryczka (opcjonalnie
  • garść kolendry bądź natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z limonki

Marynata:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
thumb_332_default_big.jpeg

Przygotowanie

  1. Czosnek i imbir posiekaj na kawałki. Rozmroź krewetki, a następnie połącz je ze wszystkimi składnikami marynaty. Odstaw na minimum 15 minut.
  2. Krewetki wyjmij z marynaty i nabij na patyczki do szaszłyków. Patyczków nie musisz wcześniej moczyć. Nic się z nimi nie stanie podczas obróbki termicznej na patelni. Marynaty nie wyrzucaj.
  3. Rozgrzej patelnię i wlej 2 łyżki oliwy z oliwek. Układaj szaszłyki obok siebie. Smaż z każdej strony 3 minuty. Pod koniec wrzuć całą marynatę, czyli odrobinę sosu sojowego która została wraz z czosnkiem i imbirem. Dodaj dużą łyżkę masła i delikatnie potrząśnij patelnią pokrywając dokładnie całe krewetki. Jeśli lubisz, wrzuć też pokrojoną na malutkie kawałki papryczkę chili.
  4. Gotowe szaszłyki przełóż na talerz. Skrop odrobiną soku z limonki i posyp porwaną kolendrą bądź natką pietruszki.

Do tego przepisu mogą się przydać:

Patelnia TEFAL INGENIO EMOTION 28 cm

W magazynie

Patelnia TEFAL INGENIO EMOTION 28 cm
undefined

Patelnia TEFAL INGENIO UNLIMITED 24cm

W magazynie

Patelnia TEFAL INGENIO UNLIMITED 24cm
undefined

Patelnia głęboka TEFAL INGENIO UNLIMITED 24 cm

Niedostępny

Patelnia głęboka TEFAL INGENIO UNLIMITED 24 cm
undefined

Łyżka do odcedzania TEFAL INGENIO

W magazynie

Łyżka do odcedzania TEFAL INGENIO

Łyżka TEFAL INGENIO

W magazynie

Łyżka TEFAL INGENIO

Szczypce TEFAL INGENIO

W magazynie

Szczypce TEFAL INGENIO

Zestaw noży ze stali nierdzewnej TEFAL COMFORT - 3 elementy

W magazynie

Zestaw noży ze stali nierdzewnej TEFAL COMFORT - 3 elementy

Rozdrabniacz chopper TEFAL 900ml

W magazynie

Rozdrabniacz chopper TEFAL 900ml