Polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie pieczarkowym
Przepis od: Pati Sołtysik
Składniki
- 350g polędwiczek wołowych
- 400g małych pieczarek
- 100g cebuli
- 50g pora
- 2 ząbki czosnku
- 250ml śmietany 30%
- 4 łyżki oliwy
- 75g masła
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
- 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
- 1 łyżka mąki
- 200ml wody lub bulionu warzywnego
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Do głębokiej patelni wlej oliwę i włóż pokrojone w plasterki mięso. Podsmażaj przez kilka minut z jednej i drugiej strony, a następnie za pomocą szczypiec przełóż na talerz.
- Na patelnię wrzuć masło, posiekaną cebulę, pokrojonego w krążki pora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Często mieszając podsmażamy przez ok 7 min.
- Następnie do zeszklonych warzyw dodajemy podsmażone mięso. Wlewamy wodę oraz śmietankę i wsypujemy posiekany rozmaryn i pietruszkę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dodajemy miód i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem mieszając co jakiś czas przez 20 min.
- W małej misce łączymy jedną łyżkę mąki z dziesięcioma łyżkami sosu wybranego z patelni. Dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki i gładką masę wlewamy na patelnię mieszając i tym samym zagęszczając sos.
- Podajemy z dowolnym dodatkiem – u mnie była to kasza jaglana.