Okonomiyaki
Przepis od: kiszka.ziemniaczana
Składniki
Okonomiyaki:
- 1 mała kapusta biała, stożkowa
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3-1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki cukru
- 2-3 cm korzeń imbiru
- 4 jajka
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- duża garść dymki i trochę do dekoracji
- 12 plasterków boczku
- majonez do dekoracji
- olej do smażenia
- 1 arkusz nori (opcjonalnie)
Sos:
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżki sosu worcestershire
- 1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie
- Najpierw poszatkuj kapustę. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier oraz obrany i starty na drobnych oczkach imbir. W innej miseczce roztrzep jajka i dodaj do mącznej mieszanki. Teraz dolej bulion (pamiętaj, żeby nie był gorący, bo z jajek zrobi się jajecznica). Dokładnie wymieszaj całą masę np. rózgą. Nie powinno być grudek. Ilość soli uzależnij od słoności swojego bulionu. Następnie dorzuć dymkę, kapustę i jeszcze raz dokładnie przemieszaj wszystko łyżką. Jeśli masa jest zbyt lejąca tzn. jest sporo luźnego płynu – dosyp trochę mąki. Jeśli natomiast wszystko jest zbyt zwarte, tępe – dolej odrobinę bulionu. Finalnie masa powinna być dość gęsta, a kapusta dokładnie oblepiona i związana.
- Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju (jeśli robię więcej porcji – używam zazwyczaj dwóch patelni, żeby było szybciej). Na środek wyłóż pierwszą porcję ciasta. Uformuj niezbyt gruby placek wielkości dłoni lub ciut większy – grubość ok 1,5 cm. Delikatnie wygładź powierzchnię i brzegi. Na górze ułóż plasterki boczku. Patelnię przykryj pokrywką i smaż pizzę ok. 4 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie delikatnie podważ z jednego boku i sprawdź czy powierzchnia jest zrumieniona. Jeśli nie – smaż dłużej. Teraz czas na odwrócenie okonomiyaki. Użyj w tym celu szpatułki. Jeśli jakieś elementy odpadną, możesz je ponownie zagarnąć do brzegów ciasta. Druga opcja to zsunięcie pizzy na talerz, po czym nakrycie go patelnią i szybkim ruchem odwrócenie talerza z pizzą na stronę patelni. Smaż drugą stronę ok 5 minut i ponownie odwróć jeszcze na drugą stronę.
- Gotowe okonomiyaki przełóż na talerz. Wierzch posmaruj sosem, następnie udekoruj odrobiną majonezu. Ja użyłam niewielkiej buteleczki z dzióbkiem i dzięki temu mogłam narysować charakterystyczny dla okonomiyaki wzorek. Górę obsyp odrobiną dymki i nori, które wcześniej bardzo drobno potnij nożyczkami.