Okonomiyaki

Przepis od: kiszka.ziemniaczana

Składniki

Okonomiyaki:

  • 1 mała kapusta biała, stożkowa
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3-1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 2-3 cm korzeń imbiru
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • duża garść dymki i trochę do dekoracji
  • 12 plasterków boczku
  • majonez do dekoracji
  • olej do smażenia
  • 1 arkusz nori (opcjonalnie)

Sos:

  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • 1 łyżka sosu sojowego
thumb_338_default_big.jpeg

Przygotowanie

  1. Najpierw poszatkuj kapustę. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier oraz obrany i starty na drobnych oczkach imbir. W innej miseczce roztrzep jajka i dodaj do mącznej mieszanki. Teraz dolej bulion (pamiętaj, żeby nie był gorący, bo z jajek zrobi się jajecznica). Dokładnie wymieszaj całą masę np. rózgą. Nie powinno być grudek. Ilość soli uzależnij od słoności swojego bulionu. Następnie dorzuć dymkę, kapustę i jeszcze raz dokładnie przemieszaj wszystko łyżką. Jeśli masa jest zbyt lejąca tzn. jest sporo luźnego płynu – dosyp trochę mąki. Jeśli natomiast wszystko jest zbyt zwarte, tępe – dolej odrobinę bulionu. Finalnie masa powinna być dość gęsta, a kapusta dokładnie oblepiona i związana.
  2. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju (jeśli robię więcej porcji – używam zazwyczaj dwóch patelni, żeby było szybciej). Na środek wyłóż pierwszą porcję ciasta. Uformuj niezbyt gruby placek wielkości dłoni lub ciut większy – grubość ok 1,5 cm. Delikatnie wygładź powierzchnię i brzegi. Na górze ułóż plasterki boczku. Patelnię przykryj pokrywką i smaż pizzę ok. 4 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie delikatnie podważ z jednego boku i sprawdź czy powierzchnia jest zrumieniona. Jeśli nie – smaż dłużej. Teraz czas na odwrócenie okonomiyaki. Użyj w tym celu szpatułki. Jeśli jakieś elementy odpadną, możesz je ponownie zagarnąć do brzegów ciasta. Druga opcja to zsunięcie pizzy na talerz, po czym nakrycie go patelnią i szybkim ruchem odwrócenie talerza z pizzą na stronę patelni. Smaż drugą stronę ok 5 minut i ponownie odwróć jeszcze na drugą stronę.
  3. Gotowe okonomiyaki przełóż na talerz. Wierzch posmaruj sosem, następnie udekoruj odrobiną majonezu. Ja użyłam niewielkiej buteleczki z dzióbkiem i dzięki temu mogłam narysować charakterystyczny dla okonomiyaki wzorek. Górę obsyp odrobiną dymki i nori, które wcześniej bardzo drobno potnij nożyczkami.

Do tego przepisu mogą się przydać:

Patelnia naleśnikowa TEFAL INGENIO UNLIMITED 27cm

Ceny 149,00 zł

Niedostępny

Patelnia naleśnikowa TEFAL INGENIO UNLIMITED 27cm
undefined

Patelnia TEFAL INGENIO UNLIMITED 24cm

Ceny 135,00 zł

W magazynie

Patelnia TEFAL INGENIO UNLIMITED 24cm
undefined

Patelnia TEFAL INGENIO UNLIMITED 22cm

Ceny 115,00 zł

Niedostępny

Patelnia TEFAL INGENIO UNLIMITED 22cm
undefined

Szpatułka do naleśników TEFAL INGENIO

Ceny 39,00 zł

W magazynie

Szpatułka do naleśników TEFAL INGENIO

Szczypce TEFAL INGENIO

Ceny 75,00 zł

W magazynie

Szczypce TEFAL INGENIO