Burrito w miseczkach
Przepis od: kiszka.ziemniaczana
Składniki
- 300 g mięsa mielonego z indyka
- 100 g ryżu
- 1 awokado
- 10 pomidorów koktajlowych
- 100 g kukurydzy z puszki
- 100 g fasoli czerwonej z puszki
- 2 łyżki listków kolendry
- garść zielonych listków (u mnie buraczki i rukola)
- 2 cebulki dymki
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka ketchupu
- 2 duże łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- przyprawa do kuchni meksykańskiej do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do jeszcze gorącego dodaj masło, majonez oraz dopraw do smaku solą.
- Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć mięso. Smaż rozdzielając dokładnie kawałki. Gdy indyk zacznie się rumienić dodaj osączoną z zalewy kukurydzę, fasolę oraz pociętą dymkę i zacznij doprawiać. Użyj sosu sojowego, soli, pieprzu, ketchupu i przyprawy do kuchni meksykańskiej (uważaj z ilością – bywa ostra). Gotowe mięso zdejmij z ognia.
- Przygotuj pozostałe składniki miseczek. Pomidory umyj i przekrój na połówki. Awokado wydrąż łyżką i dokładnie pognieć widelcem do uzyskania pasty. Dopraw tak jak lubisz – u mnie tylko sól, pieprz i odrobina soku z limonki.
- Teraz zacznij komponować. Do miseczek przełóż po porcji mięsa, ryżu, pomidorów, zielonych listków. Na środek daj po połowie porcji awokado, a na boku "usadź" porządne kleksy kwaśnej śmietany. I gotowe.