Makaron Udon z kurczakiem i tofu curry
Przepis od: Pati Sołtysik
Składniki
- 400g filetów z kurczaka pokrojonych w paski
- 500g makaronu udon przygotowanego wedle instrukcji na opakowaniu
- 180g tofu pokrojonego w kostkę
- 10 łyżek oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 3,5 łyżeczki curry
- 4 łyżki śmietany 18%
- 150g marchewki pokrojonej w talarki
- 100g pieczarek posiekanych w plasterki
- 70g masła
- posiekany pęczek pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie
- W dużej misce wymieszać 4 łyżki oliwy, łyżkę octu balsamicznego oraz 2 łyżki śmietany. Doprawić solą i pieprzem oraz curry. Dobrze wymieszać i dodać pokrojone mięso. Ponownie wymieszać i odstawić na min. 30 min.
- Na dużej patelni rozpuścić masło i wrzucić marchewkę oraz pieczarki. Podsmażamy mieszając przez kilka minut, a następnie zawartość patelni przelewamy do miski.
- Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy mięso oraz tofu. Podsmażamy mieszając przez ok 10 min. W tym czasie przygotowujemy makaron wedle instrukcji.
- W małej miseczce łączymy 4 łyżki oliwy, 2 łyżki sosu ostrygowego, 2 łyżki śmietany sól i pieprz oraz posiekaną pietruszkę.
- Podsmażamy mieszając na średnim ogniu i dodajemy makaron udon.