Makaron z krewetkami
Przepis od: LadyoftheHouse
Składniki
- 300 g makaronu
- 300 g mrożonego bobu
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 600 g krewetek
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 średniej cebuli
- 5 łyżek białego wina
- odrobina świeżego rozmarynu
- opcjonalnie: świeży sok z cytryny
- sól himalajska, pieprz
Przygotowanie
- Zagotuj wodę w garnku. Posól ją i włóż makaron. Ugotuj al dente – czyli dosłownie “na ząb” tak aby makaron był dostatecznie miękki, ale i spoisty, do przegryzienia. Przelej makaron do durszlaka, przepłucz strumieniem zimnej wody i ponownie odsącz. Wystudź i odstaw w durszlaku na bok.
- Do tego samego garnka wlewamy olej rzepakowy, dodajemy pokrojoną cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażymy przez chwilę, mieszając. Dodajemy wcześniej umyte i oczyszczone krewetki. Dusimy na dużym ogniu stale mieszając.
- Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy białe wino. Chwilę podsmażamy.
- Dodajemy pokrojone połówki pomidorków koktajlowych. Następnie dodajemy bób. I jeszcze chwilkę dusimy potrawę – stale mieszając.
- Dodajemy wcześniej przygotowany makaron. Całość mieszamy. Gotujemy do 2 minut. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec możemy dodać szczyptę świeżego, posiekanego rozmarynu.