Klopsiki cielęce z tahini w pomidorowym sosie

Przepis od: Pati Sołtysik

Składniki:

Klopsiki:

  • 600g mielonej cielęciny
  • 120g cebuli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 30g masła
  • pęczek pietruszki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz

Sos:

  • 650g pasty pomidorowej
  • 100g topionego serka śmietanowego
  • 20g parmezanu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz
thumb_370_default_big.jpeg

Przygotowanie

Przygotowanie:

  1. Cebulę siekamy i szklimy przez kilka minut na maśle na patelni. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. W misce łączymy mięso, cebulę, jajko oraz pastę tahini. Doprawiamy słodką papryką, czosnkiem granulowanym oraz solą i pieprzem.
  3. Dodajemy ¾ posiekanego pęczka pietruszki i bardzo dokładnie mieszamy.
  4. Formujemy klopsiki i smażymy na oleju przez kilka minut obracając, aby przypiekły się z każdej strony. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  5. Na głęboką patelnię wlewamy pasatę.

Do tego przepisu mogą się przydać:

Wok TEFAL INGENIO EMOTION 26cm

W magazynie

Wok TEFAL INGENIO EMOTION 26cm
undefined

Patelnia TEFAL INGENIO EMOTION 28 cm

W magazynie

Patelnia TEFAL INGENIO EMOTION 28 cm
undefined

Patelnia TEFAL INGENIO UNLIMITED 26cm

W magazynie

Patelnia TEFAL INGENIO UNLIMITED 26cm
undefined

Rozdrabniacz chopper TEFAL 900ml

W magazynie

Rozdrabniacz chopper TEFAL 900ml

Rozdrabniacz chopper TEFAL 500ml

W magazynie

Rozdrabniacz chopper TEFAL 500ml

Zestaw 5 noży ze stali nierdzewnej TEFAL ICE FORCE + drewniany blok

W magazynie

Zestaw 5 noży ze stali nierdzewnej TEFAL ICE FORCE + drewniany blok

Zestaw przyborów kuchennych TEFAL INGENIO - 4 elementy

W magazynie

Zestaw przyborów kuchennych TEFAL INGENIO - 4 elementy

Łyżka TEFAL INGENIO

W magazynie

Łyżka TEFAL INGENIO