Optiróżnorodnie - zawsze pysznie
Różni ich styl życia i gotowania, łączy dobry smak. Zobacz, jak Ania, Jurek, Dominka i Andrzej robią sobie OptiDzień, zainspiruj się i zaplanuj własne OptiMenu. Bez wysiłku, godzin spędzonych w kuchni, dokładnie tak, jak lubisz. Rozsmakuj się w swojej codzienności!
Ania Włodarczyk
czyli Strawberries from Poland. Gotuje dla rodziny 2+2.
Jurek Sobieniak
restaurator i autorytet w dziedzinie grillowania.
Dominika Olejnik
czyli Stewunia. Gotuje roślinnie i z fantazją!
Andrzej Andrzejczak
szef kuchni, osobowość polskiego StreetFoodu.
Perfekcyjne rezultaty grillowania Twoich ulubionych dań
*Testy wewnętrzne, marzec 2021 roku. Przeprowadzone na burgerze z 20% zawartością tłuszczu, przed i po jego przygotowaniu. Zawartość tłuszczu zależy od jakości mięsa i wybranego poziomu wysmażenia.
OptiGrill 4w1
Robi apetyczny nastrój. Idealny na doskonały pełnoprawny obiad, romantyczną kolację czy niespieszne śniadanie z pysznym domowym ciastem.
- Grill 180°: funkcja rozkładanego grilla idealnie się sprawdzi do przygotowania posiłków dla większej grupy dzięki 2x większej powierzchni.
- Działanie 4w1: możesz też przygotować pełny posiłek za jednym razem dzięki dodatkowej formie lub zapiekać potrawy jak w piekarniku - od wytrawnych po desery.
OptiGrill 4w1 XL
Robi pyszne kompromisy. Świetnie sprawdzi się w przypadku rodzin, w których każdy lubi coś innego: mięso, rybę, zapiekanki. I tak każdego dnia. A na łakomczuchów czeka dokładka.
- Grill 180° + Działanie 4w1
- Rozmiar XL: w pozycji zamkniętej 800 cm2, a w otwartej aż 1600 cm2.
OptiGrill Elite
Robi wyśmienite wrażenie. Pięknie zgrillowane warzywa, wyborne steki, szaszłyki i kiełbaski, idealne panini? Prosta sprawa. Dla siebie lub na spółkę. Wystarczy wybrać program.
- Inteligentny Asystent: daj się poprowadzić krok po kroku na nowoczesnym interfejsie.
- Efekt podsmażenia: użyj go, by składniki były smakowicie przyrumienione, a w środku soczyste.
OptiGrill Elite XL
Robi najlepsze wyniki. Na męski wieczór, jako przygrywka do meczu czy uczta dla większej ekipy – mięso zgrillowane idealnie tak, jak lubicie. Dla chętnych z warzywami na boczku.
- Inteligentny Asystent + Efekt podsmażenia
- Rozmiar XL: na większe i największe potrzeby (aż do 8 porcji)
Zainspiruj się przykładowymi daniami i zrób sobie OptiDzień!
Śniadanie w stylu angielskim
SKŁADNIKI:
- 2 kiełbaski z szynki
- 4 plastry bekonu
- 2 jajka
- pół puszki fasolki gotowanej z puszki
- 1 puszka pomidorów krojonych z puszki
- pół cebuli
- 4 duże pomidorki koktajlowe
- łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE (program m well done):
- Grilla rozkładamy
- Na jedną część zakładamy głęboką nakładkę
- W głębokiej nakładce na łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę aż się lekko zrumieni
- Do podsmażonej cebuli dodajemy wcześniej przepłukaną fasolkę
- Smażymy 3-4 min.
- Dodajemy pomidory z puszki
- Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem
- Dodajemy tymianek, ostrą paprykę i kminek, co jakiś czas mieszamy
- W tym czasie na nakładkę grillową wykładamy ponacinane kiełbaski
- Kiełbaski grillujemy ok 4 min z każdej strony
- Po 2 min. dodajemy bekon i połówki pomidorów (po 2- 3 min. z każdej strony)
- Zdejmujemy kiełbaski, bekon i pomidorki
- W sosie z fasolką robimy 2 wgłębienia i wbijamy jajka
- Grilla zamykamy na 3 do 4 min., aby jajka się usmażyły
- Fasolkę, jajko bekon pomidorki oraz kiełbaski przekładamy na talerz
TARTA Z GRUSZKĄ I GRILLOWANYM ŁOSOSIEM
SKŁADNIKI:
- 1 szt. ciasto francuskie
- 2 szt. gruszki
- 50 g ser gorgonzola
- 70 g ser cheddar tarty
- 200 g świeżego łososia
- garść posiekanych solonych pistacji
MARYNATA DO ŁOSOSIA:
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka masła orzechowego
- sok z połowy limonki
- 1 cm startego imbiru
- 1 łyżka sosu teriyaki
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki na marynatę przełożyć do miski i wymieszać do połączenia się składników
- Łososia obtaczamy w marynacie i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny
- Gruszki kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne
- Gruszki kroimy na plasterki
- Głęboką nakładkę wykładamy ciastem francuskim tak aby brzegi wystawały na zewnątrz
- Ciasto posypujemy tartym serem cheddar
- Na serze wykładamy plasterki gruszki ściśle w dwóch rzędach
- Na gruszki wykładamy pokruszoną gorgonzolę
- Brzegi ciasta zawijamy do środka
- OptiGrill nagrzewamy na programie M ,temp. MEDIUM
- Wkładamy głęboką nakładkę
- OptiGrill zamykamy i pieczemy tartę przez 20 min.
- Upieczoną tartę wyjmujemy i odstawiamy na bok
- Zmieniamy nakładkę na grillową
- Wykładamy łososia
- Wybieramy program do pieczenia ryby i pieczemy ok 7 min.
- Na podpieczoną tartę wykładamy łososia i posypujemy siekanymi pistacjami
BOWL Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM (2 porcje)
SKŁADNIKI:
- 6 małych marchewek pociętych na pół wzdłuż
- 6 rzodkiewek pociętych na plasterki
- 2 garści szpinaku
- 1 średni ogórek pocięty na plasterki
- pół szklanki czarnych oliwek
- pół mango pociętego na ćwiartki
- 1 garść pomidorków truskawkowych
- 2 piersi z kurczaka
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO KURCZAKA:
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 cm tartego imbiru
- pół papryczki chilli drobno siekanej
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- 1 łyżka soku z cytryny
SKŁADNIKI NA SOS:
- pół dojrzałego mango
- pół papryczki chilli
- połowa puszki mleczka kokosowego
- sok z połowy limonki
- 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę
- 1 cm tartego imbiru
- pół posiekanej szalotki
- 4 łyżki prażonych orzeszków ziemnych solonych
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki marynaty wymieszać do połączenia składników
- Wszystkie składniki zblendować do uzyskania gładkiego sosu
- Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Kurczaka dokładnie obtaczamy w marynacie i wkładamy do lodówki na 3 godziny
- Grillujemy kurczaka: program kurczak ok. 12 min. do poziomu well done
- W tym czasie układamy na środku talerza sos w miseczce a dookoła wcześniej przygotowane warzywa
- Gotową pierś z kurczaka tniemy na kawałki i podajemy razem z warzywami
SAŁATKA Z GRILLOWANYMI BRZOSKWINIAMI I BAKŁAŻANEM
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
- 1 szt. średni bakłażan
- 4 szt. brzoskwinie
- ok 10 szt. truskawek pociętych na połówki
- garść mieszanki sałat
- garść borówek
- 100 g jeżyn
- kilka gałązek czerwonych porzeczek
- liście mięty do dekoracji
- krem balsamiczny o smaku pomarańczy
SOS DO BAKŁAŻANA:
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- łyżka soku z limonki
- świeżo mielony pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki sosu mieszamy
- Bakłażana myjemy i tniemy wzdłuż w plastry
- Plastry posypujemy solą i zostawiamy na ok. 15 min. alby pozbyć się nadmiaru wody
- Ddsączamy wodę ręcznikiem papierowym
- Tak przygotowane plastry bakłażana smarujemy z obu stron sosem używając pędzelka
- Brzoskwinie przecinamy na pół i usuwamy pestkę
- Wybieramy program warzywa
- Na rozgrzanym zamkniętym grillu najpierw grillujemy bakłażana przez ok. 7 min.
- Wykładamy na talerz
- W tym czasie grillujemy brzoskwinie ( również na programie warzywa ok. 8 min.) przy zamkniętym grillu
- W tym czasie na bakłażana wykładamy porcję sałaty, truskawek, jeżyn i borówek
- Na sam koniec wykładamy gorące brzoskwinie
- Ozdabiamy gałązkami porzeczki i listkami mięty
- Całość skrapiamy kremem balsamicznym o smaku np. pomarańczy