ZRÓB SOBIE OPTIDZIEŃ! Perfekcyjne rezultaty grillowania
Kup teraz
Tefal oficjalny sklep Media Expert RTV Euro AGD Media Markt Allegro

Odkryj Optimożliwości dla siebie!

Szukasz sposobu na smaczne i różnorodne posiłki, który nie wywróci Twojego dnia do góry nogami? Zrób sobie OptiDzień z pomocą OptiGrillów Tefal: grillów, które uławiają przygotowanie potraw na każdą porę dnia.

Optiróżnorodnie - zawsze pysznie

Różni ich styl życia i gotowania, łączy dobry smak. Zobacz, jak Ania, Jurek, Dominka i Andrzej robią sobie OptiDzień, zainspiruj się i zaplanuj własne OptiMenu. Bez wysiłku, godzin spędzonych w kuchni, dokładnie tak, jak lubisz. Rozsmakuj się w swojej codzienności!

Ania Włodarczyk

czyli Strawberries from Poland. Gotuje dla rodziny 2+2.

Jurek Sobieniak

restaurator i autorytet w dziedzinie grillowania.

Dominika Olejnik

czyli Stewunia. Gotuje roślinnie i z fantazją!

Andrzej Andrzejczak

szef kuchni, osobowość polskiego StreetFoodu.

Perfekcyjne rezultaty grillowania Twoich ulubionych dań

Automatycznie dobierany czas i temperatura grillowania dzięki pomiarowi grubości mięsa

Wskaźnik poziomu wysmażenia składników

Do 16 programów automatycznych

Łatwe czyszczenie w zmywarce

O 44%* mniej tłuszczu dzięki płytom ustawionym pod odpowiednim kątem

*Testy wewnętrzne, marzec 2021 roku. Przeprowadzone na burgerze z 20% zawartością tłuszczu, przed i po jego przygotowaniu. Zawartość tłuszczu zależy od jakości mięsa i wybranego poziomu wysmażenia.

OptiGrill 4w1

Robi apetyczny nastrój. Idealny na doskonały pełnoprawny obiad, romantyczną kolację czy niespieszne śniadanie z pysznym domowym ciastem.

  • Grill 180°: funkcja rozkładanego grilla idealnie się sprawdzi do przygotowania posiłków dla większej grupy dzięki 2x większej powierzchni.
  • Działanie 4w1: możesz też przygotować pełny posiłek za jednym razem dzięki dodatkowej formie lub zapiekać potrawy jak w piekarniku - od wytrawnych po desery.

OptiGrill 4w1 XL

Robi pyszne kompromisy. Świetnie sprawdzi się w przypadku rodzin, w których każdy lubi coś innego: mięso, rybę, zapiekanki. I tak każdego dnia. A na łakomczuchów czeka dokładka.

  • Grill 180° + Działanie 4w1
  • Rozmiar XL: w pozycji zamkniętej 800 cm2, a w otwartej aż 1600 cm2.

OptiGrill Elite

Robi wyśmienite wrażenie. Pięknie zgrillowane warzywa, wyborne steki, szaszłyki i kiełbaski, idealne panini? Prosta sprawa. Dla siebie lub na spółkę. Wystarczy wybrać program.

  • Inteligentny Asystent: daj się poprowadzić krok po kroku na nowoczesnym interfejsie.
  • Efekt podsmażenia: użyj go, by składniki były smakowicie przyrumienione, a w środku soczyste.

OptiGrill Elite XL

Robi najlepsze wyniki. Na męski wieczór, jako przygrywka do meczu czy uczta dla większej ekipy – mięso zgrillowane idealnie tak, jak lubicie. Dla chętnych z warzywami na boczku.

  • Inteligentny Asystent + Efekt podsmażenia
  • Rozmiar XL: na większe i największe potrzeby (aż do 8 porcji)

Dowiedz się więcej o rodzinie OptiGrillów

Powierzchnia grillująca
Moc
Programy
Funkcje dodatkowe
Akcesoria
 

Zainspiruj się przykładowymi daniami i zrób sobie OptiDzień!

Śniadanie

Śniadanie w stylu angielskim

Sprawdź przepis

Lunch

Tarta z gruszką i grillowanym łososiem

Sprawdź przepis

Obiad

Bowl z grillowanym kurczakiem

Sprawdź przepis

Kolacja

Sałatka z grillowanymi owocami

Sprawdź przepis

Śniadanie w stylu angielskim

SKŁADNIKI:

  • 2 kiełbaski z szynki
  • 4 plastry bekonu
  • 2 jajka
  • pół puszki fasolki gotowanej z puszki
  • 1 puszka pomidorów krojonych z puszki
  • pół cebuli
  • 4 duże pomidorki koktajlowe
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE (program m well done):

  1. Grilla rozkładamy
  2. Na jedną część zakładamy głęboką nakładkę
  3. W głębokiej nakładce na łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę aż się lekko zrumieni
  4. Do podsmażonej cebuli dodajemy wcześniej przepłukaną fasolkę
  5. Smażymy 3-4 min.
  6. Dodajemy pomidory z puszki
  7. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem
  8. Dodajemy tymianek, ostrą paprykę i kminek, co jakiś czas mieszamy
  9. W tym czasie na nakładkę grillową wykładamy ponacinane kiełbaski
  10. Kiełbaski grillujemy ok 4 min z każdej strony
  11. Po 2 min. dodajemy bekon i połówki pomidorów (po 2- 3 min. z każdej strony)
  12. Zdejmujemy kiełbaski, bekon i pomidorki
  13. W sosie z fasolką robimy 2 wgłębienia i wbijamy jajka
  14. Grilla zamykamy na 3 do 4 min., aby jajka się usmażyły
  15. Fasolkę, jajko bekon pomidorki oraz kiełbaski przekładamy na talerz

Inne przepisy

Lunch Obiad Kolacja

TARTA Z GRUSZKĄ I GRILLOWANYM ŁOSOSIEM

SKŁADNIKI:

  • 1 szt. ciasto francuskie
  • 2 szt. gruszki
  • 50 g ser gorgonzola
  • 70 g ser cheddar tarty
  • 200 g świeżego łososia
  • garść posiekanych solonych pistacji

MARYNATA DO ŁOSOSIA:

  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • sok z połowy limonki
  • 1 cm startego imbiru
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki ostrej mielonej papryki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki na marynatę przełożyć do miski i wymieszać do połączenia się składników
  2. Łososia obtaczamy w marynacie i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny
  3. Gruszki kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne
  4. Gruszki kroimy na plasterki
  5. Głęboką nakładkę wykładamy ciastem francuskim tak aby brzegi wystawały na zewnątrz
  6. Ciasto posypujemy tartym serem cheddar
  7. Na serze wykładamy plasterki gruszki ściśle w dwóch rzędach
  8. Na gruszki wykładamy pokruszoną gorgonzolę
  9. Brzegi ciasta zawijamy do środka
  10. OptiGrill nagrzewamy na programie M ,temp. MEDIUM
  11. Wkładamy głęboką nakładkę
  12. OptiGrill zamykamy i pieczemy tartę przez 20 min.
  13. Upieczoną tartę wyjmujemy i odstawiamy na bok
  14. Zmieniamy nakładkę na grillową
  15. Wykładamy łososia
  16. Wybieramy program do pieczenia ryby i pieczemy ok 7 min.
  17. Na podpieczoną tartę wykładamy łososia i posypujemy siekanymi pistacjami

Inne przepisy

Śniadanie Obiad Kolacja

BOWL Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM (2 porcje)

SKŁADNIKI:

  • 6 małych marchewek pociętych na pół wzdłuż
  • 6 rzodkiewek pociętych na plasterki
  • 2 garści szpinaku
  • 1 średni ogórek pocięty na plasterki
  • pół szklanki czarnych oliwek
  • pół mango pociętego na ćwiartki
  • 1 garść pomidorków truskawkowych
  • 2 piersi z kurczaka

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO KURCZAKA:

  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 cm tartego imbiru
  • pół papryczki chilli drobno siekanej
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • 1 łyżka soku z cytryny

SKŁADNIKI NA SOS:

  • pół dojrzałego mango
  • pół papryczki chilli
  • połowa puszki mleczka kokosowego
  • sok z połowy limonki
  • 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę
  • 1 cm tartego imbiru
  • pół posiekanej szalotki
  • 4 łyżki prażonych orzeszków ziemnych solonych

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki marynaty wymieszać do połączenia składników
  2. Wszystkie składniki zblendować do uzyskania gładkiego sosu
  3. Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  4. Kurczaka dokładnie obtaczamy w marynacie i wkładamy do lodówki na 3 godziny
  5. Grillujemy kurczaka: program kurczak ok. 12 min. do poziomu well done
  6. W tym czasie układamy na środku talerza sos w miseczce a dookoła wcześniej przygotowane warzywa
  7. Gotową pierś z kurczaka tniemy na kawałki i podajemy razem z warzywami

Inne przepisy

Śniadanie Lunch Kolacja

SAŁATKA Z GRILLOWANYMI BRZOSKWINIAMI I BAKŁAŻANEM

SKŁADNIKI (dla 2 osób):

  • 1 szt. średni bakłażan
  • 4 szt. brzoskwinie
  • ok 10 szt. truskawek pociętych na połówki
  • garść mieszanki sałat
  • garść borówek
  • 100 g jeżyn
  • kilka gałązek czerwonych porzeczek
  • liście mięty do dekoracji
  • krem balsamiczny o smaku pomarańczy

SOS DO BAKŁAŻANA:

  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • łyżka soku z limonki
  • świeżo mielony pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki sosu mieszamy
  2. Bakłażana myjemy i tniemy wzdłuż w plastry
  3. Plastry posypujemy solą i zostawiamy na ok. 15 min. alby pozbyć się nadmiaru wody
  4. Ddsączamy wodę ręcznikiem papierowym
  5. Tak przygotowane plastry bakłażana smarujemy z obu stron sosem używając pędzelka
  6. Brzoskwinie przecinamy na pół i usuwamy pestkę
  7. Wybieramy program warzywa
  8. Na rozgrzanym zamkniętym grillu najpierw grillujemy bakłażana przez ok. 7 min.
  9. Wykładamy na talerz
  10. W tym czasie grillujemy brzoskwinie ( również na programie warzywa ok. 8 min.) przy zamkniętym grillu
  11. W tym czasie na bakłażana wykładamy porcję sałaty, truskawek, jeżyn i borówek
  12. Na sam koniec wykładamy gorące brzoskwinie
  13. Ozdabiamy gałązkami porzeczki i listkami mięty
  14. Całość skrapiamy kremem balsamicznym o smaku np. pomarańczy

Inne przepisy

Śniadanie Lunch Obiad

POZNAJ JESZCZE WIĘCEJ PRZEPISÓW NA OPTIDZIEŃ!

OptiGrille świetnie nadają się do eksperymentów kulinarnych, a my mamy dla Ciebie mnóstwo inspirujących pomysłów! Pobierz aplikację MyTefal na smartfon lub tablet i dodaj do swojego OptiMenu nowe pyszne dania, korzystając z przepisów od Tefal i innych użytkowników.

*Dotyczy wybranych modeli OptiGrill. Promocja trwa od 02.09.2024 do wyczerpania zapasu nagród, ale nie dłużej niż do 24.12.2024. Zapas nagród: 4000 szt. (decyduje kolejność zgłoszeń). Dotyczy wyłącznie zakupu konsumenckiego. Zachowaj dowód zakupu. Nagrodę otrzymasz gratis albo za 1 zł, w zależności od sklepu objętego promocją. Szczegóły w regulaminie na https://www.tefal.pl/grillujjakprofesjonalista.