Najlepsze szybkie i proste przekąski na grilla

Medium-HJ903810_Super_Green_Rohkost_Salat_3000.jpg

8 sprawdzonych przepisów na sezon 2025

Sezon grillowy 2025 właśnie się rozpoczyna! Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne przekąski, które zachwycą Twoich gości? Przygotowaliśmy 8 sprawdzonych przepisów na pyszne przystawki - od grillowanych warzyw po koreczki i zimne sałatki. Nasze propozycje zadowolą zarówno miłośników klasycznych mięsnych przekąsek, jak i wegetarian. Te proste w przygotowaniu smakołyki będą idealnym dodatkiem do głównych dań z grilla.

  • Faszerowane pieczarki z serem feta i ziołami wymagają jedynie 10 minut przygotowania przed położeniem na ruszt.
  • Marynowane szparagi owinięte szynką parmeńską nabierają wyjątkowego aromatu po 5 minutach grillowania.
  • Kolorowe szaszłyki warzywne z cukinią i papryką najlepiej przygotować na patykach namoczonych w wodzie.
  • Grillowane awokado nadziewane pomidorkami koktajlowymi i bazylią stanowi doskonały dodatek do grilla.
  • Domowy hummus z grillowaną papryką i oliwą z oliwek można przygotować dzień wcześniej.
  • Tortilla z grillowanymi warzywami i sosem czosnkowym zachwyca aromatem śródziemnomorskich ziół.

Spis treści

W tym artykule znajdziesz:

  1. Jakie są pomysły na szybkie przekąski na grilla?
  2. Jakie przystawki można zrobić do grilla?
  3. Czym zaskoczyć gości podczas grillowania?
  4. Zdrowe przekąski z grilla od Tefal
  5. Pyszne mini przekąski z ciasta francuskiego
  6. Najlepsze sałatki i surówki do grilla
  7. Szybkie koreczki i przystawki na zimno
  8. Smaczne sosy i dipy do przekąsek

Jakie są pomysły na szybkie przekąski na grilla?

Ciekawe propozycje

Rozpocznij grillowanie od złocistych bruschett z pomidorkami koktajlowymi i bazylią - przygotujesz je w zaledwie 5 minut. Świetnie sprawdzą się też grillowane pieczarki nadziewane kawałkami sera feta i świeżymi ziołami.

Zaskakującym wyborem będą bakłażany zawinięte w plastry szynki parmeńskiej, skropione oliwą z oliwek i posypane rozmarynem. Na ruszcie doskonale prezentują się też kolorowe szaszłyki warzywne z papryką, cukinią i czerwoną cebulą.

Dla poszukujących nietuzinkowych smaków polecamy grillowane awokado wypełnione suszonymi pomidorami i serem pleśniowym. Wystarczy przekroić owoc na pół, usunąć pestkę i zapiec przez 3 minuty z każdej strony. To połączenie zaskoczy nawet najbardziej wymagających gości.

Nowość

Akcesoria w prezencie

Grill elektryczny TEFAL OptiGrill XL GC784D

W magazynie

Grill elektryczny TEFAL OptiGrill XL GC784D
undefined

Nowość

Akcesoria w prezencie

Grill elektryczny TEFAL OPTIGRILL GC774D

W magazynie

Grill elektryczny TEFAL OPTIGRILL GC774D
undefined

Grill elektryczny TEFAL OPTIGRILL GC772D

W magazynie

Grill elektryczny TEFAL OPTIGRILL GC772D

Bestseller

Akcesoria w prezencie

Grill elektryczny TEFAL OPTIGRILL ELITE XL GC760D

W magazynie

Grill elektryczny TEFAL OPTIGRILL ELITE XL GC760D
undefined

Akcesoria w prezencie

Grill elektryczny TEFAL OPTIGRILL ELITE GC750D

W magazynie

Grill elektryczny TEFAL OPTIGRILL ELITE GC750D
undefined

-100zł

Grill elektryczny TEFAL OPTIGRILL+ SNACKING&BAKING XL GC724D

W magazynie

Grill elektryczny TEFAL OPTIGRILL+ SNACKING&BAKING XL GC724D
undefined

Bestseller

-50zł

Grill elektryczny TEFAL OPTIGRILL+ SNACKING&BAKING GC7148

W magazynie

Grill elektryczny TEFAL OPTIGRILL+ SNACKING&BAKING GC7148
undefined

Nowość

Grill elektryczny TEFAL OPTIGRILL+ GC718D

W magazynie

Grill elektryczny TEFAL OPTIGRILL+ GC718D
undefined

Jakie przystawki można zrobić do grilla?

Medium-Lagostina_Recipe_05AV.jpg

Przepisy dla każdego

Miłośnicy serowych smaków docenią camembert zapiekany w ziołach - wystarczy położyć go na rozgrzanym ruszcie na 5 minut. Rewelacyjnie komponuje się z chrupiącymi grzankami i konfiturą z żurawiny.

Niebanalnym pomysłem są również marynowane krewetki tygrysie obtoczone w mieszance papryki, czosnku i tymianku. Na ruszcie wystarczą im zaledwie 2 minuty z każdej strony.

Warto przygotować też lekkie rolady z cukinii wypełnione ricottą i suszonymi pomidorami. Plasterki warzywa grillujemy krótko, następnie zawijamy z nadzieniem i spinamy patyczkami. To idealna propozycja dla wegetarian poszukujących nowych smaków.

Czym zaskoczyć gości podczas grillowania?

Zaskocz sowich gość smacznymi przekąskami

Zaproponuj swoim gościom grillowane owoce z nutą orientu. Ananasy skropione miodem i posypane cynamonem nabierają wyjątkowego aromatu po 4 minutach na ruszcie. Brzoskwinie z mascarpone i prażonymi migdałami tworzą niebiański deser z grilla.

Niezwykłym akcentem będą mini pizzerinki z ciasta francuskiego z karmelizowaną gruszką i pleśniowym serem. Na ruszt można też wrzucić młode ziemniaki faszerowane wędzonym łososiem i koperkiem.

Azjatyckie szaszłyki z tofu w marynacie sojowo-imbirowej przyciągną uwagę nawet mięsożerców. Dopełnij ucztę grillowanymi liśćmi kapusty pak choi skropionymi sosem sezamowym.

Proste przekąski na ciepło z grilla

Rozgrzany ruszt świetnie nadaje się do przyrządzenia mini zapiekanek z mozzarellą. Pokrój bagietkę na ukośne kawałki, skrop je łyżką oliwy z oliwek, dodaj plastry pomidora i ser. Na grillu potrzebują zaledwie 3 minuty.

Niezawodnym wyborem pozostają papryki faszerowane kaszą kuskus i fetą. Warzywa nabierają słodkiego aromatu, a ich wnętrze zachwyca kremową konsystencją.

Grillowane pieczarki portobello wypełnione mieszanką serów i świeżych ziół stanowią wykwintną przekąskę. Wystarczy posypać je tartą bułką i grillować przez 5 minut pod zamkniętą pokrywą. Podawaj ze świeżo mielonym pieprzem i listkami bazylii.

Lekkie i zdrowe przekąski na zimno

Orzeźwiające sałatki z quinoa zachwycą gości swoim bogactwem smaków. Połączenie kolorowych warzyw z pestkami dyni i sosem miodowo-cytrynowym tworzy harmonijną kompozycję idealną na letnie spotkania.

Rolady z grillowanego bakłażana nadziewane twarożkiem ziołowym i prażonymi orzechami stanowią wykwintną propozycję dla poszukiwaczy nowych doznań kulinarnych. Delikatny smak sera doskonale komponuje się z chrupiącą teksturą orzechów.

Warto przygotować też kolorowe koreczki z melona z szynką dojrzewającą i listkami rukoli. Słodko-słony duet uzupełniony świeżymi ziołami zachwyci podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Hummus z pieczoną papryką oraz chrupiącymi warzywami to propozycja, która zadowoli miłośników kuchni roślinnej.

Grill elektryczny TEFAL SuperGrill GC510D

W magazynie

Grill elektryczny TEFAL SuperGrill GC510D

-50zł

Grill elektryczny TEFAL ULTRACOMPACT 600 GC3050

W magazynie

Grill elektryczny TEFAL ULTRACOMPACT 600 GC3050

-46zł

Grill elektryczny plancha TEFAL BOOSTER CB6418

W magazynie

Grill elektryczny plancha TEFAL BOOSTER CB6418

-60zł

Grill elektryczny TEFAL INICIO PANINI GC241D

W magazynie

Grill elektryczny TEFAL INICIO PANINI GC241D

Zdrowe przekąski z grilla od Tefal

Medium-HJ903810_Gedaempftes_Ruebchengemuese_mit_Lachs_fuer_Salat_und_Babybrei_3000.jpg

Zdrowo i smacznie

Elektryczny grill Tefal umożliwia przygotowanie apetycznych przekąsek przez cały rok. Wystarczy ustawić odpowiednią temperaturę na panelu sterowania i cieszyć się smakiem grillowanych warzyw bez dodatku tłuszczu.

Plastry bakłażana skropione oliwą z pierwszego tłoczenia nabierają złocistego koloru po 4 minutach na ruszcie. Marynowane tofu w sosie sojowym z imbirem zaskakuje intensywnym smakiem azjatyckich przypraw.

Miłośnicy śródziemnomorskich smaków mogą wypróbować grillowane kalmary z cytryną i świeżymi ziołami. Na deser sprawdzą się plastry ananasa posypane cynamonem i skropione miodem - wystarczą 3 minuty na rozgrzanym ruszcie by uzyskać karmelową słodycz.

Dietetyczne propozycje dla każdego

Soczysty stek z kalafiora marynowany w kurkumie i czosnku zachwyca bogatym smakiem przy minimalnej kaloryczności. Połączenie chrupiących warzyw z aromatycznymi przyprawami tworzy wyjątkową kompozycję smakową.

Grillowane szparagi owinięte plastrami szynki z indyka i skropione balsamicznym sosem stanowią niskokaloryczną alternatywę dla tradycyjnych przekąsek. Świeże zioła dodają potrawie wyrazistego charakteru.

Warto postawić na kolorowe szaszłyki warzywne z marynowanym tempeh - źródłem pełnowartościowego białka roślinnego. Połączenie papryki, cukinii i pomidorków koktajlowych z aromatyczną mieszanką ziół prowansalskich tworzy apetyczną przekąskę dla każdego.

Grillowany bakłażan nadziewany kaszą jaglaną z dodatkiem pesto bazyliowego zachwyca nie tylko smakiem, ale też wartościami odżywczymi.

Pyszne mini przekąski z ciasta francuskiego

Medium-TE_ELECTRICALCOOKING_GRILL_OPTIGRILL_RECIPE-BOOK_GC702D61_FAUX FILETS GRILLES DE MONTREAL ET PDT.jpg

Smaczne przekąski

Rozgrzany grill doskonale sprawdza się do przygotowania mini przekąsek z ciasta francuskiego. Połączenie chrupiącego ciasta z aromatycznymi dodatkami tworzy niezapomniane doznania smakowe. Plastry cukinii z serem feta zawinięte w ciasto francuskie nabierają złocistego koloru na ruszcie.

Różyczki z ciasta francuskiego nadziewane łososiem wędzonym i kremowym serkiem stają się gwiazdą każdego spotkania przy grillu. Dodaj świeże zioła i pomidorki koktajlowe dla zwiększenia walorów smakowych.

Mini tarty z ciasta francuskiego wypełnione grillowanymi warzywami i ricottą zachwycają swoim śródziemnomorskim charakterem. Skrop je oliwą z oliwek i posyp świeżą bazylią przed podaniem.

Wytrawne przekąski z warzywami

Zapiekane papryki wypełnione mieszanką komosy ryżowej, suszonych pomidorów i parmezanu zachwycą każdego miłośnika śródziemnomorskich smaków. Wystarczy skropić je łyżką oliwy z oliwek i grillować przez 8 minut.

Rolowane plastry bakłażana z pesto bazyliowym i prażonymi orzechami pinii tworzą elegancką kompozycję na talerzu. Dodaj kilka ząbków czosnku do marynaty, by wzmocnić smak potrawy.

Grillowane szparagi owinięte szynką parmeńską i posypane płatkami parmezanu stanowią wykwintną propozycję na rozpoczęcie uczty. Całość dopełnij kropelkami balsamicznego octu i świeżo mielonym pieprzem.

Smakołyki z serem i ziołami

Grillowany ser halloumi w towarzystwie świeżych ziół wprowadza śródziemnomorski klimat na każde spotkanie. Aromatyczna mieszanka tymianku i rozmarynu nadaje potrawie wyjątkowego charakteru.

Miękki kozi ser zawinięty w liście winogron z dodatkiem oregano zachwyca subtelnym smakiem. Ten tradycyjny grecki przysmak nabiera nowego wymiaru na rozgrzanym ruszcie.

Warto wypróbować również zapiekaną ricottę z suszonymi pomidorami i bazylią. Delikatny ser wspaniale komponuje się z intensywnym smakiem włoskich przypraw, tworząc idealną przekąskę do wina. Podawaj z grillowanymi kromkami chleba oprószonymi czosnkiem i oliwą z oliwek.

Super szybkie zawijańce na imprezę przy grillu

Chrupiące zawijańce z ciasta francuskiego stanowią błyskawiczną opcję na spotkanie przy grillu. Nadzienie z marynowanych pieczarek, cebuli i papryki nadaje im wyrazisty charakter. Dodatek tartego sera żółtego zapewnia apetyczną, złocistą skorupkę.

Rozgrzany ruszt grilla nadaje zawijańcom niepowtarzalny aromat dymu. Wystarczy skropić je oliwą z oliwek i ułożyć na 4-5 minut. Możesz wzbogacić smak dodając ulubione zioła lub przyprawy do grilla.

Praktycznym rozwiązaniem jest przygotowanie zawijańców wcześniej i przechowanie w lodówce. Na przyjęciu wystarczy tylko położyć je na rozgrzanym ruszcie. Podawaj z domowym sosem czosnkowym lub pikantną salsą pomidorową.

Najlepsze sałatki i surówki do grilla

Medium-Ceasar salat im Fruehling_20188443_P.jpg

Smaczne sałatki do grilla

Świeża sałatka grecka z pomidorkami koktajlowymi i awokado wprowadza śródziemnomorski klimat na każde grillowe spotkanie. Delikatne kostki sera feta skropione oliwą z oliwek nadają lekkości całemu daniu.

Mieszanka rukoli z grillowanymi warzywami tworzy apetyczną kompozycję pełną witamin. Dodatek prażonych orzechów pinii oraz suszone pomidory wprowadzają nutę wyrafinowania.

Klasyczna surówka z młodej kapusty zyskuje nowy wymiar dzięki dodatkowi świeżych ziół i soku z cytryny. Łagodny smak doskonale równoważy intensywne aromaty potraw z rusztu.

Prosta sałatka z grillowanych warzyw

Kolorowe warzywa z rusztu nabierają wyjątkowego aromatu i intensywnego smaku. Bakłażan, cukinia oraz papryka upieczone na grillu stanowią bazę tej apetycznej kompozycji.

Warzywa przed grillowaniem warto skropić marynatą z roztartego czosnku, oliwy i ziół prowansalskich. Takie przygotowanie gwarantuje soczystość i bogaty smak każdego kęsa.

Grilluj każdy składnik około 4-5 minut z każdej strony, aż pojawią się charakterystyczne prążki. Po ostygnięciu pokrój warzywa w kostkę i połącz z rukolą oraz świeżymi pomidorkami.

Całość skrop sosem balsamicznym i posyp prażonymi pestkami dyni dla dodatkowej chrupkości.

Lekka sałatka z dodatkiem mięsa

Soczysta pierś z kurczaka marynowana w ziołach stanowi doskonałą bazę dla lekkiej, letniej sałatki. Pokrojone w cienkie plastry mięso układamy na mieszance świeżych liści sałaty i rukoli.

Delikatny smak drobiu świetnie komponuje się z kroplami oliwy z oliwek oraz świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i plasterki awokado dla uzyskania pełni smaku.

Całość wzbogać prażonymi pestkami słonecznika i delikatnie posiekaną kolendrą. Ta kompozycja zachwyca nie tylko smakiem, ale też lekkością - idealna propozycja na ciepłe, letnie wieczory przy grillu.

Szybkie koreczki i przystawki na zimno

Medium-Poivrons grilles a l'italienne 2_Italian-style grilled peppers.jpg

Szybko i smacznie

Klasyczne koreczki caprese z pomidorkami koktajlowymi i kulkami mozzarelli zachwycają prostotą przygotowania. Wystarczy kilka minut by stworzyć apetyczną przekąskę.

Mini roladki z łososia wędzonego na zimno z kremowym serkiem stanowią wykwintną propozycję. Można je przygotować nawet dzień wcześniej i przechować w lodówce.

Warto również wypróbować orientalną wersję z awokado, krewetkami i mango. Ta niezwykła kombinacja zaskoczy gości świeżością i egzotycznym charakterem.

Pamiętaj o odpowiednim ułożeniu przekąsek na paterze - zacznij od najwyższych koreczków w centrum, stopniowo układając niższe na brzegach. Podawaj z sosem jogurtowo-ziołowym.

Smaczne sosy i dipy do przekąsek

Przepisy na smaczne dodatki do przekąsek na grilla

Aromatyczny sos jogurtowo-ziołowy z dodatkiem świeżo posiekanego koperku i bazylii idealnie uzupełnia smak grillowanych warzyw oraz koreczków. Wyrazisty dip na bazie awokado z limonką i kolendrą nadaje orientalnego charakteru każdej przekąsce.

Miłośnicy ostrzejszych smaków docenią pikantną salsę z pomidorów, cebuli i papryczki chili. Na uwagę zasługuje także kremowy dip serowy z rozmarynem i prażonymi orzechami włoskimi, który zachwyca głębią smaku.

Dla poszukujących lekkiej alternatywy polecamy grecki tzatziki z ogórkiem i czosnkiem. Świeży smak tego sosu znakomicie równoważy intensywne aromaty dań z grilla.