Ciasto z kapustą i jajkiem
- Całkowity czas 2 godz. 55 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 15 min.
Gotowanie - 1 godz. 20 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
22 cl Mleko 3,2%
1 łyżka Mąka pszenna
40 g Cukier
6 g Suche drożdże
400 g Mąka pszenna
50 g Masło
1 Jajko
1 szczypta Sól
1 Żółtko
750 g Kapusta
1 Cebula
150 g Masło
3 cl Olej roślinny
5 Gotowane jajka
20 cl Śmietana 20%
1 szczypta Sól
1 szczypta Pieprz
1 Żółtko
3 cl Mleko 3,2%
Akcesoria
Hak do wyrabiania ciasta Trzepaczka flex
Czas przygotowania
Etap 1 /20
Podgrzej mleko w rondelku do 30-35 stopni.
Etap 2 /20
Cukier, 1 łyżkę mąki i drożdże rozpuścić w mleku i odstaw w ciepłe miejsce na 12-15 minut. Na powierzchni powinna pojawić się piana bąbelków.
Etap 3 /20
Mąkę przesiej przez sito do osobnej miski.
Etap 4 /20
Rozpuść masło w rondelku.
Etap 5 /20
W misie robota umieść jajko. Naciśnij Start'
Etap 6 /20
Do masy jajecznej wlej mąkę, mleko z drożdżami, masło i szczyptę soli. Naciśnij Start'
Etap 7 /20
Za pomocą szpatułki usuń ciasto ze ścianek naczynia miksującego. Naciśnij Start'
Etap 8 /20
Ciasto przełóż do osobnej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut.
Etap 9 /20
Kapustę pokrój w paski o szerokości 5-6 cm. Pokrój cebulę w drobną kostkę.
Etap 10 /20
Podsmaż cebulę na oleju roślinnym.
Etap 11 /20
Kapustę smaż osobno na maśle przez 20 minut.
Etap 12 /20
Wymieszaj kapustę z cebulą.
Etap 13 /20
Ugotowane jajko pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z farszem z kapusty. Dodaj śmietanę i dopraw solą i pieprzem.
Etap 14 /20
Oddziel ćwiartkę ciasta i odłóż na bok. Rozwałkuj pozostałą część ciasto na okrąg szerszy niż forma do pieczenia o 2-3 cm.
Etap 15 /20
Ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem formy do pieczenia. Rozłóż farsz na powierzchni ciasta.
Etap 16 /20
Z pozostałej części ciasta wytnij paski i ułóż na wierzchu nadzienia kratkę.
Etap 17 /20
Przykryj ciasto ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
Etap 18 /20
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
Etap 19 /20
Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 40-45 minut z termoobiegiem.
Etap 20 /20
Piecz w 160 stopniach przez 25-30 minut. 3 minuty przed końcem posmaruj ciasto mieszanką żółtka i mleka. Na koniec przykryj ciasto folią.